Lipanj 24, 2021 1412

23 milijarde eura nadohvat udrugama umirovljenika

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Iza Udruge umirovljenika grada Vodica su dva uspješna projekta za koje su dobili sredstva iz Europskog fonda, a prije nekoliko dana na seminaru u Đurđevcu su saznali da će 2024. godine udruge umirovljenika dobiti 23 milijarde eura bespovratnih sredstava. Nadaju se da će i oni dobiti dio tog kolača kako bi nastavili s projektom Zaželi, ali i izgradnjom domova za starije. 

Posljednjih osam godina predsjednik Udruge umirovljenika grada Vodica Martin Čičin Šain proveo je volonterski radeći i boreći se za umirovljenike. Kada je preuzeo udrugu brojila je sedamdesetak članova, a danas ih je preko 500. 

Iza sebe ima dva uspješna projekta za koje je bespovratan novac stigao iz Europskog fonda. Riječ je o projektu  Zaželi – programu zapošljavanja žena, te projektu SENIOR PLUS - Programu poticanja aktivnog starenja na području Šibensko-kninske županije.  

Nedavno je Martin proveo tri dana u Đurđevcu.

-    Našli smo se redovno kako se obično nalazimo kako bismo ukazali na probleme i sve ono što bismo željeli poboljšati u udrugama. Uz ljude iz  Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike na seminaru su bili i predsjednici lokalnih, gradskih i županijskih udruga umirovljenika – rekao nam je predsjednik Udruge umirovljenika grada Vodica.

Jedna od glavnih tema seminara su bila bespovratna sredstva u iznosu od 23 milijarde eura koja se  planiraju razdijeliti udrugama umirovljenika. Da bi se ta sredstva mogla što bolje iskoristiti potrebne su neke promjene.

-    Primarni nam je cilj izjednačavanje statusa umirovljenika. Naše zakonodavstvo treba uskladiti sa zakonodavstvom Europske unije. Ekipa koja radi vezano za europske fondove u Zagrebu uistinu marljivo radi tako da se ne bojimo i vjerujemo da smo naišli na plodno tlo za daljnje pregovore koje očekujemo već u rujnu. Financiranje udruga umirovljenika, mogućnost zapošljavanja u udrugama, omogućavanje mirovina osobama koje su socijalno ugrožene, osobe koje nemaju radnog staža… sve su to stavke koje bismo, ako ne zakonski, onda barem pravilnikom nastojali definirati. Treba uvesti reda  – nastavlja Čičin Šain.

Čak i ako ne uspiju uskladiti zakon dobivena sredstva će dobro iskoristiti. Plan je Čičin Šainu kada sredstva dobiju nastaviti s programom Zaželi i financirati izgradnju domova za starije kojih nedostaje u našoj županiji. A dok bespovratna sredstva ne stignu u Vodice Čičin Šain će nastaviti uporno raditi kako bi osigurao dobre uvjete da se sredstva šta bolje iskoriste. Uz rješavanje problema na dnevnoj razini, usklađivanje zakona i pravilnika, vrijeme će provoditi organizirajući druženja, izlete i radionice za umirovljenike. 

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 24 Lipanj 2021 14:57
djelomob1.jpg