Lipanj 29, 2021 2138 Agroklub

Apsurdno carinjenje maslinarskih odličja: Hrvatski maslinari moraju platiti carinu za medalje osvojene u New Yorku!?

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Uspjeh hrvatskih maslinara na najvećoj svjetskoj pozornici NYIOOC 2021 u New Yorku više je odjeknuo u svijetu nego na domaćem terenu. Za osvojeno četvrto mjesto, odmah iza maslinarskih velikana Španjolske, Italije i Grčke, o njima, primjerice, ne prestaje pisati ni utjecajni američki list i portal Olive Oil Times, koji je uspjeh naših maslinara, još za “vruće rane”, proglasio velikom senzacijom. – prenosimo priču s portala agroklub

Kako i ne bi kad jedna mala zemlja koja u svjetskoj proizvodnji maslinovog ulja praticipira tek sa 0,3 posto, po kvaliteti ulja zauzme mjesto u samom vrhu. U velikoj četvorci.

Tajna senzacionalnog uspjeha

Odmah iza Španjolske, Italije i Grčke koje zajedno daju više od 80 posto svjetske proizvodnje “tekućeg zlata". Iza nas su ostale Francuska, Turska, Portugal, Alžir, Tunis, Maroko, Kalifornija, Australija… koji dodaju ostatak svjetske proizvodnje 
Dogodilo se to zato jer su se istarskim maslinarima na ovom velikom natjecanju priključili i Dalmatinci. Istrani su potvdili svoju reputaciju, a Dalmatinci dokazali da imaju kvalitetu, prokometirao je dr. Ivica Vlatković, koji se i ovaj put za svoja dva ulja okitio zlatnim medaljama. Uglavnom, u konkurenciji 1.117 ulja iz 22 zemlje svijeta hrvatski maslinari su osvojili 66 zlatnih i 20 srebrnih medalja. Za razliku od lani, dvije trećine više.

Znači li to da su hrvatska ulja od lanjskih toliko bolja ili da su naši maslinari tek sada naučili proizvoditi vrhunska ekstra djevičanska maslinova ulja?!
Ne, ni jedno ni drugo. Jednostavno, ovu godinu su na ocjenjivanje u New York, poslali više ulja i to 53 iz Dalmacije i 52 iz Istre. Iz Istre približno isto kao lani, ali zato iz Dalmacije, umjesto lanjskih 12 čak 41 uzorak ili čak 77 posto više.

Inicijativa pojedinca i izazov udruživanja

Kako, zašto? Odgovor bi se mogao ispisati kao roman u nastavcima, a u biti se radi o jednoj riječi: udruživanje! Zahvaljujući inicijativi ponajviše jednog čovjeka Tomislava Duvnjaka iz Vodica. On je uz pomoć suradnika animirao već dokazane maslinare iz četiri dalmatinske županije i njihova ulja poslao na natjecanje. Pobrinuo se i da troškove slanja, ocjenjivanja i kotizacije pomognu snositi županije (50 posto), područne Gospodarske komore (25 posto) te preostali iznos (25 posto) sami maslinari.
Uštedjelo se i na tome što su pošiljke otišle na vrijeme, stigle u prvom roku što organizator honorira, ali i zato jer Duvnjak, odnosno njegova obiteljska uljara Sveti Ivan, ima ugovor sa DHL-om. U Istri nastupe tamošnjih maslinara na svjetskim natjecanjima već godinama sustavno potiču tako da je već dva puta osvojila laskavo priznanje kao najbolja maslinarska regija na svijetu. 
Dalmatincima još puno fali da dostignu istarsku razinu u organiziranosti, označavanju ulja, marketingu i brendiranju ulja. Ali imaju volje. Uspjeh u New Yorku ih je osokolio toliko da su na društvenoj mreži osnovali svoju grupu NYIOOC 2021 gdje svakodnevno online komuniciraju o udruživanju. Najprije po županijima, pa na razini regije, a ima prijedloga da se pokrene osnivanje i proizvođačke organizacije jer se taj model organiziranja posebno preferira u EU.

Apsurdno carinjenje maslinarskih odličja

Svjesni činjenice da su svojim sudjelovanjem na svojevrsnom prvenstvu svijeta i dobivanjem najviših nagrada doprinijeli da Hrvatska uđe u sam vrh svijeta po kvaliteti maslinovih ulja, oni očekuju (veće) razumijevanje državnih vlasti.

Jer, kako reče Zlatko Burić, čovjek koji je ujedinio šoltanske maslinare i zajedno s njima uspio zaštititi Zlatno šoltansko ulje na razini EU, nema nažalost puno toga čime se Hrvatska može smatrati gospodarski uspješnom zemljom. Srozani smo po svim pokazateljima razvijenosti na samo dno EU. “Umjesto da nas premijer ili predsjednik države pozovu i javno pohvale, dadu nagradu za veliki uspjeh, oni nas žele operušat naplaćivanjem carine na dobivene i dobrim radom zaslužene trofeje”, ogorčeni su Burić i ostali maslinari.  Ma, jel to moguće?! Je li moguće da će i ove godine morati platiti, kao što su i dosad plaćali carinu kao kaznu zato što su proizveli vrhunska, svjetski priznata ekstra djevičanska maslinova ulja?

A je, jer za naručena odličja u vidu kipića i naljepnica, koje su im poslali organizatori iz New Yorka, maslinarima će, ako već nisu, ovih dana stići dopisi iz Carine. Za svaki kipić i naljepnicu, ako se u međuvremenu nešto ne promijeni, treba platiti gotovo 2.000 kuna. Maslinari strahuju da će morati platiti i PDV pa sada pokušavaju sve ne bi li pojedinačno i zajedničkom akcijom uspjeli dokazati besmislenost pa i protuzakonitost ovog nameta. Neki su već stupili i u kontakt s ministricom Marijom Vučković koja je “nazvala Carinu i obećala da će sve biti sređeno”. Neki predlažu da se alarmira, piše predsjedniku Milanoviću i premijeru Plenkoviću, ministarstvima poljoprivrede, turizma, unutarnjih poslova… Da se o svemu obavijesti javnost.

Situacija je apsurdna jer, kako kaže Burić, zamislite da dobitnici zlatnih medalja na Olimpijadi na povratku u HR moraju platiti carinu za medalje! Smiješno, zar ne? Smiješno, ali i protuzakonito, barem prema paragrafima iz zakona koji vrijede u Europskoj uniji. Naime, od plaćanja carina oslobođeni su svi trofeji dobiveni na međunarodnim natjecanjima izvan Europske unije. Oslobođeni u svim članicama EU, osim kod nas u Republici Hrvatskoj.

Izvor vijesti: AGROKLUB
 

djelomob1.jpg