Srpanj 06, 2021 1755 HRT

Nova vodička gastro-kulturna ponuda "Inspirirano Faustom" prezentirana na Hrvatskoj televiziji

Nova vodička gastro-kulturna ponuda "Inspirirano Faustom" prezentirana na Hrvatskoj televiziji snimka zaslona HRT
Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Inspririrano Faustom - nova je vodička gastro-kulturna ponuda. Gostima se nude jela pripremljena po recepturama iz doba Fausta Vrančića, tadašnja ulja za njegu i suveniri nadahnuti likom, djelom i nasljeđem "hrvatskog da Vincija". Ponuda povezuje Vodice i Prvić, otok na kojem je velikan hrvatske renesanse proveo djetinjstvo, gdje je i njegov memorijalni centar.

Ekipa HRT-a snimila je video prilog o toj turističkoj ponudi grada Vodica.

Bio je Faust Vrančić humanist renesanse, diplomat i biskup. No, posjetitelje prvićkoga centra posvećenog Faustu Vrančiću najviše zaokuplja njegov dar za inovacije. Njegovi izumi, a najpoznatiji je po modelu padobrana, oduševljavaju djecu, a mnogi strani posjetitelji otkrivaju da je on zapravo bio drugi Leonardo da Vinci. Iscrtao je tisuće araka te nadahnjuje i današnje dizajnere.  

- Osim padobranca, koji je najpoznatiji tu je i riječnik koji je Faust napisao. Znači na pet jezika, što je zapravo prvi naš rječnik, kaže Melina Maras Lugović, dizajnerica iz Vodica. 

Iznimni opus Fausta Vrančića inspirirao je dvadeset ugostitelja, poduzetnika, kreativaca, OPG-ovaca. 

- Oni svojom ponudom objedinjavaju cijelu ideju i priču o našem velikanu koji ima europski ugled i zapravo je to internacionalna priča, rekla je Ivana Skočić, ravnateljica Memorijalnog centra "Faust Vrančić" u Prvić Luci.

Tako, kako bi gostima ponudili sadržajan boravak, uz jedinstveno predstavljanje kulinarske baštine nude slane srdele, sušene "pomidore", motar, jednostavno - namirnice uobičajene i u Faustovo vrijeme. 

Na otoku Prviću i recepture ljekovitih ulja  nisu se mijenjale stoljećima. 

- Povezuju nas dva proizvoda. Jedno je ulje gospine travce kantarion koje je općepoznato i ovo ulje cvića svetoga Ante, kaže nam Mario Šmit, nositelj OPG-a iz Prvić Šepurina.

Velikan europskoga glasa Faust Vrančić podržao bi promociju škoja na čijim je obalama odrastao. Jer volio ga je neizmjerno i u smrti vratio se Prviću zauvijek, gdje mu je posljednje počivalište. 

Poslijednja izmjena dana Utorak, 06 Srpanj 2021 15:51
djelomob1.jpg