Kolovoz 10, 2021 4880

OPG-u Đorđe Studić uručen certifikat Proizvodi hrvatskog seljaka

Ocjeni sadržaj
(6 glasova)

Jutros je Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Đorđe Studić iz Vodica uručen certifikat Proizvodi hrvatskog seljaka kojim se ističu prodavači koji na tržnici prodaju  proizvode koje sami i uzgajaju na svojim poljoprivrednim gospodarstvima. 

Naime, vodička tvrtka "Leć" d.o.o. je, u suradnji s Udrugom hrvatskih tržnica, provela projekt kojim se obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, poljoprivrednim obrtima i zadrugama te trgovačkim društvima koji vlastite proizvode prodaju na tržnici Vodice, omogućuje dobivanje oznake "Proizvodi hrvatskog seljaka". 

Time se priključila  obitelji od  16 certificiranih hrvatskih tržnica, u kojima posluje 650 certificiranih OPG-ova, a  koje na ovaj način žele pomoći domaću poljoprivrednu proizvodnju. Ideja projekta certificiranja je očuvati i poticati tradicionalni način direktnog plasmana domaćih i kvalitetnih poljoprivrednih proizvoda od proizvođača do krajnjeg potrošača, te na taj način isticati i važnost očuvanja i unapređenja hrvatskog ruralnog prostora. 

Isticanjem ove oznake na prodajnom pultu, takvi proizvođači postaju vizualno prepoznatljivi i vidljiviji. Njome se na prodajnom pultu jamči kupcima porijeklo proizvoda koji kupuju, a certificiranim proizvođačima olakšava prodaja njihovih proizvoda. 

Zainteresirani proizvođači mogli su se prijaviti do 30. travnja za dodjelu oznake, a Povjerenstvo u sastavu: Tina Bosotin, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, imovinu i prostorno planiranje Grada Vodica, Mirjana Skelin, voditeljica financijsko-računovodstvene službe u komunalnom društvu Leć d.o.o. te direktor komunalnog društva, Stanko Birin, predsjednik Povjerenstva, obavili su nadzor o uvjetima proizvodnje na Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Đorđe Studić  te mu danas i  dodijelili ovaj certifikat.

Ove godine dodijeljen je samo jedan certifikat, ali su u  vodičkom Leću nadaju da će broj certificiranih prodavača na vodičkoj tržnici rasti u nadolazećim godinama.

-    Znamo da je jako teško biti poljoprivredni proizvođač i u isto vrijeme samostalno prodavati svoje proizvode na tržnici. Možda ljudi ne obraćaju pažnju na te činjenice, međutim, poljoprivrednik mora svakodnevno brinuti i raditi na svom gospodarstvu, svakodnevno ubrati plodove, pripremiti ih i prodavati na tržnici. Uz ove velike vrućine i temperature poslovi se većinom odvijaju i po noći ili rano ujutro. Dakle, radni dan poljoprivrednika je u ovo vrijeme doslovno 24 sata. Mi smo ovime željeli bar malo pomoći  da takvi proizvođači budu prepoznati i od kupaca. – izjavio je direktor Stanko Birin

Od Tine Bosotin saznajemo i da je u planu bodovanje ovog certifikata prilikom javljanja na natječaj Grada Vodica za sufinanciranje poljoprivredne proizvodnje kako bi se i na taj način pomoglo domaćim poljoprivrednim proizvođačima. 

Uz zahvale na uručenom certifikatu, Đorđe Studić kratko i s osmjehom je izjavio kako se nada da ga kupci više neće pitati „Jesu li to tvoji prozvodi?“

Poslijednja izmjena dana Utorak, 10 Kolovoz 2021 11:05
djelomob1.jpg