Kolovoz 19, 2021 1559 N1

Beroš: Ovo je početak četvrtog vala, imamo epidemiju necijepljenih

Beroš: Ovo je početak četvrtog vala, imamo epidemiju necijepljenih Foto: Vlada RH
Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Ministar zdravstva, Vili Beroš, nakon sjednice Vlade komentirao je situaciju s pandemijom koronavirusa i epidemiološku situaciju u zemlji.

“Od 1. lipnja umrle su 254 osobe, 80 posto preminulih nije bilo cijepljeno. Niti jedna od 20 osoba mlađih od 60 godina nije bila cijepljena ili je bila cijepljena jednom dozom. Zadnje brojke ukazuju na uzlazni val četvrtog vala”, rekao je Beroš, dodavši da o ljudima ovisi koliko će dugo trajati turistička sezona.

“Mi od početka govorimo da svaki županijski stožer analizira epidemiološku situaciju. Ta strategija se pokazala učinkovitom. Moramo ponavljati da je cjepivo najbolji i najbrži izlaz, ali i pridržavanje mjera sprečava širenje virusa. Sad čitam o delta plus varijanti koja je navodno agresivnija, ali nemam još podatke o njemu. Sjetimo se prošlog devetog mjeseca. Dolaskom hladnog vremena možda se promijeni klinička slika. Ona je sada nešto lakša, međutim pitanje je što nas čeka”, rekao je Beroš.

Na pitanje smatra li se odgovornim što 1. srpnja nije bilo 50 posto cijepljenog stanovništva, Beroš je rekao da svi imaju odgovornost.

“Zar netko u Hrvatskoj može reći da nije čuo za svjetsku epidemiju, koja je u svijetu usmrtila preko 4 milijuna ljudi? Osiguran je dovoljan cjepiva i punktova, sada je na građanima da daju svoj doprinos, da se cijepe, da odaberu zdravlje. Pogledajte broj necijepljenih među novozaraženima, umrlima, zar to nije dovoljno da se osvjedočimo da se moramo cijepiti protiv ove bolesti?”, upitao je Beroš.

Upitan koliko će dugo cijepljenje u Hrvatskoj biti fleksibilno, Beroš je rekao da sve ovisi o ponašanju virusa. “Ako se okolnosti promijene, možemo razmišljati o drugim stvarima. O tome u ovom trenutku ne razmišljamo”, rekao je Beroš.

Govoreći o početku školske godine, Beroš je rekao da je vrijeme da se ulovi zadnji vlak za cijepljenje, da se osigura mirna jesen. “Ministarstvo obrazovanja je započelo razgovore s epidemiološkom strukom kako bi se dogovorili sve oko škole”, rekao je ministar.

O početku četvrtog vala
Rekao je da je ovo početak četvrtog vala. “Vjerujem da će ovaj val biti nešto lakši, ali moj zadatak je biti spreman na sve scenarije”, rekao je Beroš.

“Ono što mogu reći, cjepivo je najbolji i najbrži put. Ne smijemo se osjećati  pretjerano sigurno samo zbog cjepiva. I dalje je potrebno: maske, dezinfekcija, pranje ruku, distanca…”, rekao je ministar.

Što se tiče treće doze cjepiva, Beroš je rekao da čeka informacije od HZJZ-a.

“Možda je bolje postići procijepljenost u cijelom svijetu pa tek onda da se ide u treću dozu. Amerika ide prema trećoj dozi, to ima smisla po meni. Teoretski možemo razmišljati o busteriranju kod slabije imunoloških ljudi ili izloženih skupina, ali u ovom trenutku o tome ne razmišljamo”, rekao je Beroš, dodavši da u njegovu ministarstvu raste broj cijepljenih.

Izvor: N1

djelomob1.jpg