Kolovoz 26, 2021 1230 Telegram.hr

Ministar predstavio mjere za ovu školsku godinu: Ostaju maske i mjerenje temperature

Ministar predstavio mjere za ovu školsku godinu: Ostaju maske i mjerenje temperature Foto: Vlada.hr
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs na današnjoj je konferenciji za novinare predstavio epidemiološke mjere i pravila po kojima će se odvijati predstojeća školska godina. Na početku je kazao kako je Hrvatska prošlu školsku godinu završila na zadovoljavajući način te da se model po kojem je radila pokazao dobrim. Djeca su, istaknuo je, prosječno u zemlji tek pet tjedana provela izvan škole odnosno u online nastavi. “Od nas je u tome naravno bila bolja Švedska. Dakle, naš je model bio dobar”, kazao je Fuchs te dodao kako su maturanti 90 posto gradiva pratili licem u lice, a djeca u balončićima čak 98 posto. - piše Telegram.hr

 

U ovoj školskoj godini, rekao je ministar djeca u nižim razredima neće biti cijelo vrijeme u balončićima i moći će se miješati te će se relaksirati izborna nastava, a vjeroučitelji će, primjerice, moći ići od razreda do razreda. “Dozvolit ćemo mijenjanje učionica u višim razredima odnosno omogućit će se ponovno korištenje kabineta, uz dezinfekciju i prozračivanje. Dodatno će biti omogućeno bavljenje sportskim aktivnostima u školama. Klubovi koji rade u školama će moći biti sastavljeni od učenika i djece različitih razreda. Školske dvorane će biti zatvorene za rekreativne aktivnosti građana”, kazao je Fuchs.

Roditeljski licem u lice
Prema ministrovim riječima, održavat će se i roditeljski sastanci uz poštivanje epidemioloških mjera što znači da će se u razredima morati poštivati distanca od dva metra te da će roditelji morati nositi maske. “Ostaje obveza mjerenja temperatura ali kod kuće i za zaposlenike i djecu, dakle ne u školama nego doma”, rekao je ministar.

Potom je dodao: “Školska praksa se odobrava za učitelje. Praksa koju učenici strukovnih škola obavljaju po pojedinim poduzećima dozvoljava se ponovno jer je to jedan od bitnih segmenata u edukaciji i takvi učenici će se morati pridržavati epidemioloških mjera. Maske ostaju kao jedan od uvjeta za učenike od 5 razreda ako nije moguće ispoštovati distancu od 1,5 i 2 metra pa čak i kada se ta distanca može poštivati”, kazao je ministar te dodao kako će u slučaju da neki učenik oboli u samoizolaciju ići samo oni koji su bili u njegovoj blizini, a ne cijeli razred.

Cijepljenje učitelja bez prisile
“Što se tiče nastavnog osoblja, nismo previše zadovoljni s odazivom cijepljenju. Negdje smo u prosjeku ako izuzmemo visoko školstvo na negdje oko 50 posto. Ono što moramo imati na umu je da oko naših 50 posto radnika nije dakle cijepljeno i da će takvi radnici moraju nositi masku ili se što ja podržavam dodatno cijepiti”, kazao je Fuchs, te kazao kako neće biti testiranja pri dolasku na posao jer to nije jednostavno provesti jer bi to trebalo činiti dva puta tjedno što nije baš izvedivo.

“Nekakve priče o obveznim cijepljenjima i otkazima mislim da nisu previše primjenjive”, kazao je ministar te dodao gdje bi u slučaju da otpute ovih 50 posto zaposlenih našli tolike učitelje za nastavu i kako bi djeca mogla normalno pohađati školu.

djelomob1.jpg