Kolovoz 31, 2021 2347

KAKO ĆE IZGLEDATI NASTAVA? Mjere ublažene, u samoizolaciju više neće morati čitavi razredi

Fotografija je ilustrativna Fotografija je ilustrativna Foto: Pixabay
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Prema najnovijim uputama HZJZ-a, u novoj školskoj godini, koja počinje za tjedan dana, ponovno će biti dopušteno miješanje učenika različitih odgojno-obrazovnih skupina tijekom izborne i fakultativne nastave, nastave stranih jezika, kao i dopunske i dodatne nastave, koje se ponovno vraćaju, a oživjet će i školski sportski timovi sastavljeni od učenika iz različitih razreda. Učenici viših razreda osnovne škole moći će opet mijenjati učionice i odlaziti u kabinete za biologiju, kemiju, informatiku i slično, a školski će se sat za sve učenike, osim u iznimnim slučajevima, organizirati u trajanju od 45 minuta.

Maske će i dalje morati nositi svi učenici i nastavnici u predmetnoj nastavi (od petog razreda osnovne škole do maturanata) ako se u učionicama osnovnih škola ne osigura razmak između svih osoba od najmanje 1,5 metara, a u srednjim školama od dva metra, ali i tu se uvode redukcije. Novost je, naime, da će u slučaju povoljne epidemiološke situacije lokalni stožer, na prijedlog ustanove i uz suglasnost osnivača, moći donijeti odluku da se maske ne moraju nositi čak i ako je taj razmak manji od propisanog (i obrnuto - ako se pogorša epidemiološka situacija, maske će se morati nositi čak i kad je razmak osiguran). U slučaju da netko od učenika oboli od covida-19, u samoizolaciju ubuduće neće morati cijeli njegov razred, nego samo najbliži kolege koji sjede uokolo njega. Također, vraćaju se roditeljski sastanci uživo.

Smirivanju duhova u školama trebala bi pridonijeti i informacija da se barem zasad za prosvjetare neće uvoditi obvezno cijepljenje, kao ni tražiti mjera predočenja covid potvrda. Podsjetimo, prema posljednjim dostupnim podacima cijepljeno je 50 posto djelatnika osnovnih škola, 55 posto zaposlenika strukovnih srednjih škola te njih 56 posto iz gimnazija.

- Nove epidemiološke mjere su očekivane i dobro su postavljene, ali problemi bi, primjerice, mogli iskrsnuti oko organizacije rada u školama u kojima će boraviti djeca iz potresom oštećenih škola. Također, mnoge škole još uvijek rade u dvije, a neke i u tri smjene, između kojih se moraju uzimati stanke radi čišćenja i dezinfekcije prostora. U srednjim školama dosta je učenika putnika koji sudjeluju u javnom prijevozu i dolaze u kontakt s većim brojem ljudi - nabraja Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, neke od problema koji će se protegnuti i u novu školsku godinu. Radi zaštite mentalnog zdravlja učenika ističe potrebu dodatnog zapošljavanja psihologa, za što se, kaže, može iskoristiti mjera pripravništva, koja je i ove godine odobrena školama piše Slobodna Dalmacija.

djelomob1.jpg