Rujan 09, 2021 2267

Predstavljen program obilježavanja 30. obljetnice Spomendana Rujanskog rata (1991.- 2021.)

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

U šibenskom Adriatic Buseiness Centru predstavljen je danas program obilježavanja 30. obljetnice Spomendana Rujanskog rata, čiji je koordinator Šibensko-kninska županija, a koji je nastao u suradnji s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata te gradovima Šibenikom, Vodicama, Skradinom i Drnišom te općinama Unešić i Rogoznica.

Program je predstavio župan dr.sc. Marko Jelić zajedno s predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata te gradova i općina sudionika programa.

„Šibensko-kninska županija obilježava 22. rujna kao Spomendan Rujanskog rata, kada je obranjen Šibenik i kada su stvarani uvjeti za konačno oslobođenje zemlje. Time želimo sačuvati dostojanstvo Domovinskog rata i njegovih živih sudionika, a iznad svega odati počast braniteljima koji su položili svoj život za Domovinu. Rujanski ratni podvig bio je prekretnica ne samo za Šibenik, već i za čitavu Republiku Hrvatsku. Oslobođenjem Šibenskog mosta i odbacivanjem agresorske JNA, naši su branitelji obranili svoje domove i osujetili plan agresora da Republiku Hrvatsku podijeli na dva dijela. U Šibeniku, na Šibenskom mostu propao je san o Velikoj Srbiji, a Domovinski rat dobio je novi vojni i moralni uzlet.“, kazao je uvodno župan dr. sc. Marko Jelić.

Potom je predstavljen program koji započinje Danom sjećanja na branitelje poginule u skradinskom zaleđu, u 10:30 sati, u nedjelju 12. rujna 2021., kada će polaganjem zajedničkog vijenca i paljenjem svijeća kod križa na Velikoj Glavi, biti odana počast poginulim hrvatskim braniteljima.

U gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ u Šibeniku u utorak 14. rujna 2021., u 18:30 sati,  održat će se tribina o događanjima koja su prethodila rujanskom napadu na Šibenik te pripremama za obranu grada.

Bogat program događanja u knjižnici nastavlja se u srijedu 15. rujna 2021. promocijom knjige Marine Jurković „Na braniku sjećanja“, te u četvrtak 16. rujna, od 11:00 sati za kada je predviđeno otvaranje izložbe fotografija „Ruža Hrvatska – 1. hrvatska obalna topnička bitnica Žirje 1991. te predstavljanje virtualne izložbe fotografija „Šibeniče, ti si stina“. Izložbe su nastale kao rezultat suradnje Udruga „Volim Šibenik“ i Ruža Hrvatska Žirje“ s Državnim arhivom u Šibeniku.

Istoga dana u 12:00 sati premijerno će biti prikazan dokumentarni film „Ruža Hrvatska“, u produkciji Dokumentarnog programa Hrvatske radiotelevizije.

U 18:30, također u knjižnici, održat će se promocija knjige Bože Erlića „Na raskrižju šibenske i hrvatske zbilje“.

U Vodicama se istoga dana, 16. rujna 2021., održava tradicionalna manifestacija „Srcem protiv čelika“, koja započinje rekreativnom biciklističkom vožnjom, a nastavlja se mimohodom i komemoracijom kod spomenika hrvatskim braniteljima, na Trgu mučenika, gdje će biti prikazan film Šime Strikomana „Vodice, Šibenik 91/92“. Potom je predviđen prigodni kulturno-zabavni program.

Od 16. do 18. rujna, u organizaciji Muzeja grada Šibenika, održat će se znanstveno stručni skup pod nazivom „30. godišnjica rujanske bitke u Domovinskom ratu.“

U petak 17. rujna 2021. pripadnici braniteljske populacije, zajedno s predstavnicima Županije, gradova i općina polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odat će počast poginulim hrvatskim braniteljima kod kapelice u Dragišićima, u 8:30 sati; na Šibenskom mostu u 9:30 sati; u Mandalini u 10:30 satite u Rogoznici u 16:00 sati.

U 17:00 sati u Zečevu započinje organizirani obilazak položaja, nakon čega slijedi prigodni zabavni program.

U 19:00 sati, u katedrali sv. Jakova u Šibeniku, misu zadušnicu za poginule hrvatske branitelje i ratnog biskupa Srećka Badurinu predvodit će šibenski biskup mons. Tomislav Rogić.

U sklopu manifestacije „Žirjanski dani ponosa i slave 2021.“, za Žirje će iz Šibenika, u subotu 18. rujna u 11:30 sati isploviti motorni trajekt „Lošinjanka“, u pratnji raketne topovnjače RTOP 21. Cjelodnevni program na Žirju uključuje svetu misu za Domovinu, obilazak južne topničke bitnice, snimanje milenijske fotografije te prigodni domjenak.

U ponedjeljak, 20. rujna. 2021., u 17:30 sati predstavnici braniteljskih udruga, Županije, gradova i općina položit će vijence kod središnjeg križa na mjesnom groblju u Unešiću, a potom i u Pakovu Selu.

U utorak, 21. rujna u 18:30 u gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ u Šibeniku, u organizaciji šibenske gimnazije Antuna Vrančića i braniteljskih udruga, s početkom u 18:30 sati, bit će održana tribina o ulozi policije, vojske i Ureda za obranu u rujanskim ratnim zbivanjima.

22. rujna 2021. održat će se središnja svečanost obilježavanja 30. obljetnice Spomendana Rujanskog rata.

Svečanost započinje u 17:00 sati, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Središnjeg križa na gradskom groblju Kvanj, a nastavlja se komemoracijom kod Spomen obilježja smrtno stradalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata na Baldekinu.

U 18:30 sati bit će održan mimohod branitelja prema tvrđavi sv. Mihovila, gdje će se održati svečana akademija na kojoj će nastupiti Šibensko pjevačko društvo „Kolo“, orkestar Hrvatske ratne mornarice i klapa „Sveti Juraj“.

„Ovisno o vremenskim i epidemiološkim prilikama, program obilježavanja podložan je promjenama, o kojima će javnost biti pravovremeno informirana.“, kazao je, i zamolio za razumijevanje, župan dr.sc. Marko Jelić te pozvao pripadnike braniteljske populacije i žitelje Šibensko-kninske županije da sudjeluju u bogatom programu obilježavanja ove velike obljetnice.

PROGRAM OBILJEŽAVANJA 30. OBLJETNICE SPOMENDANA RUJANSKOG RATA

( 1991. – 2021.)

 

Nedjelja, 12. rujna 2021.

Dan sjećanja na branitelje poginule u skradinskom zaleđu

SKRADIN

 

10:30              Polaganje zajedničkog vijenca, paljenje svijeća i molitva za poginule branitelje kod križa na Velikoj Glavi

11:15              Sveta misa kod kapele Gospe Fatimske u Dubravicama

12:30              Zajednički objed ispod maslina

 

 

Utorak, 14. rujna 2021.

 

ŠIBENIK

 

18:30               Tribina:  „Događanja koja su prethodila rujanskom napadu na Šibenik i pripreme za obranu grada“ - gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“

 

Srijeda, 15. rujna 2021.

ŠIBENIK  

18:30               Promocija knjige Marine Jurković „Na braniku sjećanja“, gradska knjižnica  „Juraj Šižgorić“

 

Četvrtak, 16. rujna 2021.

ŠIBENIK - gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“

11:00               Otvaranje izložbe fotografija „Ruža Hrvatska – 1. hrvatska obalna topnička bitnica Žirje 1991.

Predstavljanje virtualne izložbe fotografija „Šibeniče, ti si stina“

 

12:00              Premijerno prikazivanje dokumentarnog filma „Ruža Hrvatska“, u produkciji Dokumentarnog programa Hrvatske radiotelevizije

 

18:30              Promocija knjige Bože Erlića  „Na raskrižju šibenske i hrvatske zbilje

VODICE – „Srcem protiv čelika“

      

16:00               Rekreativna biciklistička vožnja „Srcem protiv čelika“ u organizaciji BBK

                          „Orlov krug“ – start Trg hrvatskih mučenika

18:00               Izložba fotografija "Vrijedno života" autorice Marine Jurković - Gradska 

                          knjižnica Vodice

18:30               Mimohod hrvatskih branitelja - Obala Vladimira Nazora - kod stare škole

18:45               Komemoracija i polaganje vijenaca na spomenik poginulim braniteljima

                          Domovinskog rata – Trg hrvatskih mučenika

20:00               Prikazivanje filma Šime Strikomana „Vodice, Šibenik 91/92“ – Trg hrvatskih

                          mučenika   

 20:45              Prigodni kulturno-zabavni program - Trg hrvatskih mučenika        

                          Nastupaju: Klapa Oršulice, Klapa Bunari, Klapa Bonaca

 

 

 

16.-18. rujna 2021.

 

ŠIBENIK – Znanstveno stručni skup „30. godišnjica rujanske bitke u Domovinskom ratu“

 

 

 

Petak, 17. rujna 2021.

 

8:30    Dragišići – polaganje vijenca kod kapelice

 

9:30     Šibenski most - polaganje vijenca kod kapelice u spomen na pokojnog Marinka Karduma

 

10:30   Mandalina – polaganje vijenca na Spomeniku pripadnicima SJP „Jastrebovi“

16:00   Rogoznica -  polaganje vijenca na Centralni križ na mjesnom groblju

17:00    Zečevo – obilazak položaja, prigodni zabavni program i domjenak

19:00   Šibenik, katedrala sv. Jakova - sveta misa zadušnica za poginule hrvatske branitelje i  biskupa Srećka Badurinu koju predvodi šibenski biskup mons. Tomislav Rogić

 

 

Subota, 18. rujna 2021.

 

Žirjanski dani ponosa i slave 2021.

 

11:30   Gat Vrulje Šibenik  – isplovljavanje motornog trajekta „Lošinjanka“ u pratnji raketne topovnjače RTOP 21 prema Žirju

 

13:30 Žirje -  župna crkva Uznesenja blažene djevice Marije- sveta misa za Domovinu i za sve stradalnike Domovinskog rata  

14:30 – 15:00 - Južna topnička bitnica  RUŽA  HRVATSKA  ŽIRJE – snimanje milenijske fotografije Šime  Strikomana. Prigodni domjenak.

20:00 – povratak za Šibenik

 

 

           

Ponedjeljak, 20. rujna 2021.

UNEŠIĆ

 

17:30               Polaganje vijenca kod Središnjeg križa na mjesnom groblju u Unešiću

 

 

PAKOVO SELO

 

18:30               Polaganje vijenca kod Središnjeg križa na mjesnom groblju u Pakovu Selu

19:00               Obilazak Spomen obilježja - tenka uz glavnu prometnicu Drniš-Šibenik    

 

Utorak, 21. rujna 2021.

ŠIBENIK

18:30              Tribina: Uloga policije, vojske i Ureda za obranu u rujanskim ratnim događanjima“, gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“

           

Srijeda, 22. rujna 2021.

SREDIŠNJA SVEČANOST

ŠIBENIK

 

17:00               Polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod Središnjeg križa na gradskom groblju Kvanj

17:30               Komemoracija kod Spomen obilježja smrtno stradalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, Trg Andrije Hebranga, Šibenik

 

18:30               Mimohod branitelja prema tvrđavi Sv. Mihovila

 

19:30               Svečana akademija na tvrđavi sv. Mihovila

djelomob1.jpg