Srpanj 04, 2014 3073

Vodički osnovci četvrtih razreda uspješno završili ispit samostalnog upravljanja biciklom po prometnici

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Biciklističkom klubu „FORTICA" iz Šibenika odobren je od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za provedbu pilot projekt „Projekt 215: biciklom do znanja, sigurnosti i samopouzdanja", koji je klub s partnerskim biciklističkim klubovima iz Vinkovaca, BK Sokol i Vodica, BK Orlov krug te uz podršku Šibensko-kninske i Vukovarsko-srijemske županije, prijavio na natječaj za financijsku potporu projektima udruga u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2013./2014.

Projekt je prepoznat od strane Ministarstva kao projekt udruga kojim se unapređuje odgoj i obrazovanje djece i mladih u nekoliko istaknutih prioritetnih područja koji nisu dovoljno pokriveni unutar sustava redovnog obrazovanja i kao takav podržan je za provedbu i financiranje.

Projekt se provodito na području Šibenika, Vodicea, Knina i Vinkovaca a program se organizira za učenike 9 godina starosti, odnosno učenike IV razreda.

Projekt se temelji na članku 215 Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojim su propisani uvjeti stjecanja prava na upravljanje biciklom djece koja su navršila devet godina starosti.

Navedenim člankom propisano je da djeca s navršenih devet godina smiju samostalno upravljati biciklom na cesti samo ako su u školama osposobljena za upravljanje biciklom. Kako dosada nije verificiran niti jedan program od strane Ministarstva, kroz ovaj pilot program koji nam je odobren za provođenje, pružena nam je mogućnost da se uspostavi standard u osposobljavanju djece za upravljanje biciklom koji bi postao nacionalni standard. Pilot program će evaluirati predstavnici Agencije za odgoj i obrazovanje, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, HAK-a i Hrvatskog biciklističkog saveza, u završnoj fazi njegove provedbe te će se nakon toga donijeti odluka o njegovoj daljnjoj sudbini. - kaže Tomislav Zadro, voditelj projekta 215

Pilot program kreira i provodi multidisciplinarni tim vanjskih suradnika iz određenih područja, okupljenih oko nositelja projekta, BK Fortice kojeg čine Edi Pervan, dr. Željko Huljev, Anela Čulav, psiholog, Predrag Jokić i Dragan Ilioski treneri BK Fortica, Joško Fržop BBK Orlov Klug -Vodice i Tomislav Zadro BK Sokol – Vinkovci. Svi suradnici su odobreni od strane Ministarstva.
Realizacijom ovog pilot projekta učenici osnovnih škola starijih od 9 godina, u osnovnim školama gradova u kojima namjeravamo pilotirati stekli bi potrebne kompetencije, nužne za sigurnijim sudjelovanjem djece te dobi u prometu.

Jučer su Vodički osnovci četvrtih razreda imali završni ispit samostalnog upravljanja biciklom po prometnici, nakon još jedne zajedničke probne vožnje, zadanu dionicu su morali odvoziti sami u pratnji trenera-instruktora. Na kraju su im uručene diplome.

Poslijednja izmjena dana Petak, 04 Srpanj 2014 16:26
djelomob1.jpg