Rujan 16, 2021 1692

Srce je bilo jače od čelika: U Vodicama obilježena 30. obljetnica Spomendana Rujanskog rata

Ocjeni sadržaj
(7 glasova)

Ove godine obilježava se 30. godišnjica Spomendana rujanskog rata kada je u rujnu mjesecu 1991. godine tzv. Jugoslavenska narodna armija potpomognuta domaćim Srbima napala šire područje Grada Vodica i Šibenika s namjerom da ih zauzme i tako Hrvatsku podijeli na dva dijela. 

Mnogo nadmoćnijem oklopljenom neprijatelju suprotstavili su se slabo naoružani hrabri branitelji. Srcem kontra čelika. Nakon teških borbi neprijatelj se povukao i Vodice i Šibenik su obranjeni. Srce je bilo jače od čelika.

Obilježavanjem Spomendana rujanskog rata želi se sačuvati od zaborava dane ponosa i slave, a posvećeno je onima koji s nama ne mogu proslaviti blagdan slobode, iako su joj darovali svoje živote. Njihova hrabrost i žrtva neka bude pouka i nadahnuće svim budućim hrvatskim naraštajima.

Obilježavanje Spomendana rujanskog rata započelo je danas na Trgu hrvatskih mučenika u 16.00 sati kada je startala rekreativna biciklistička vožnja „Srcem protiv čelika“ u organizaciji BBK „Orlov krug“. Zatim su na istom mjestu od 16.30 sati pripadnici interventne policije predstavili dio svog naoružanja i opreme. 

 

Večernji program započeo je u 18.00 sati je izložbom fotografija "Vrijedno života" autorice Marine Jurković ispred Gradske knjižnice Vodice. 

Izložba je to više od stotinu originalnih crno-bijelih fotografija nastalih ratne 1991. diljem Šibensko-kninske županije, koje svjedoče istinu o jednom vremenu, prikazuju ratna razaranja i rane, gubitak, ali i ocrtavaju neuništiv braniteljski duh i snagu naroda. Za sve one koji nisu uspjeli doći na otvorenje, izložbu će moći pogledati u narednom periodu u knjižnici Vodice.

Program se nastavio mimohodom hrvatskih branitelja od stare škole do Trga hrvatskih mučenika gdje se održao prigodni program uz polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata uz sudjelovanje Vodičke glazbe, Vodičkih mažoretkinja, Pjevačkog zbora Lira i Kulturne udruge Vodičke perlice. 

Vijence i svijeće na spomenik položili su članovi lovačkog društva ,,Sokol“ iz Vodica koji su bili među prvima koji su uspostavili obranu grada, zatim predstavnici Udruga proizašli iz Domovinskog rata, članovi Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata iz Pakoštana koji su nam tih rujanskih dana pritekli u pomoć. Vijence su položili i braniteljske udruge, udruga majki poginulih branitelja i predstavnici političkih stranaka Grada Vodica te vodički vatrogasci. 

Polaganju vijenaca i svijeća sudjelovali su i:
-    U ime predsjednika Vlade gospodina Andreja Plenkovića i predsjednika Hrvatskog Sabora gospodina Gordana Jandrokovića, saborska zastupnica gđu. Branka Juričev Martinčev;
-    U ime izaslanika ministra obrane gospodina Marija Banožića, brigadni generala gospodin Dražen Ressler, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade hrvatske vojske
-    U ime potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja gospodina Tome Medveda, brigadir u miru gospodin Jozo Šerić;
-    župan Šibensko - kninske županije gospodin Marko Jelić;
-    gradonačelnik Grada Vodica gospodin Ante Cukrov;
-    predsjednik gradskog vijeća Grada Vodica gospodin Marko Mačukat;
-    izaslanica gradonačelnika Grada Šibenika gospodina Željka Burića, gospođa Marina Jurković;
-    izaslanik načelnika Policijske uprave Šibensko- kninske gospodin Ivice Kostanić, gospodin Duje Troskota 

Program se nastavio u atriju Kulturnog centra gdje se održalo otvorenje izložbe Baština u ratu: spomenička baština Šibenika u Domovinskom ratu u organizaciji Muzeja grada Šibenika i Pučkog otvorenog učilišta Vodice u Kulturnom centru.

Izložba je to posvećena stradanju spomeničke baštine u Domovinskom ratu autorica Marijane Klisović i Marine Lambaša, viših kustosica Muzeja grada Šibenika uz izlaganje o ratnim zbivanjima na području Vodica dr. sc. Ante Nazora, ravnatelja HMDCDR

Koncertom klape Bunari i Ansambla Bonaca završio je program obilježavanja. 

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 16 Rujan 2021 21:28
djelomob1.jpg