Rujan 28, 2021 2374 HRT

Od idućeg ponedjeljka u svim bolnicama: COVID potvrde i za pacijente koji nisu hitni i pratnju, testiranje besplatno

Od idućeg ponedjeljka u svim bolnicama: COVID potvrde i za pacijente koji nisu hitni i pratnju, testiranje besplatno OB Šibenik
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Nacionalni stožer civilne zaštite donio je u utorak odluke kojima se od 4. listopada uvodi obveza covid potvrda ili testiranja na koronavirus za zaposlene u zdravstvenu i sustavu socijalne skrbi koji se nisu cijepili ili nisu preboljeli covid-19, a ta se obveza uvodi i za dio pacijenata.

Prema odlukama Stožera, svi zaposlenici zdravstvenog i sustava socijalne skrbi koji dolaze na posao, a nemaju covid potvrdu zbog preboljenja virusa ili cijepljenja, morat će se od 4. listopada testirati najmanje dva puta u sedam dana ili neće moći doći na posao. Obveza se odnosi na zdravstvene ustanove, trgovačka društva koja obavljaju zdravstvenu djelatnost te na privatne zdravstvene radnike, kao i na sve zaposlenike u socijalnoj skrbi, uključujući i ustanove socijalne skrbi, udruge, vjerske zajednice i druge ustanove koje obavljaju socijalnu skrb. I pacijenti koji nisu hitni trebat će dokazati covid status Dokazi o preboljenju, testiranju ili cijepljenju zaposlenici će morati pokazati ovlaštenoj osobi pri dolasku na posao, ističe se u odluci Stožera. ➡️ Više o tome pročitajte OVDJE Dokaz da su testirani, cijepljeni ili da su preboljeli zarazu morat će imati i pacijenti koji kod kojih se planira hospitalizacija, provedba dijagnostičko-terapijskih zahvata kod kojih se generira aerosol u specijalističko-konzilijarnoj ili bolničkoj zdravstvenoj zaštiti, kao i oni kada postoji visok rizik od širenja koronavirusa. Odnosi se to i na osobe koje su pratnja na porodu, ali i posjetitelje osoba koje su smještene u bolnici. Ipak, pacijenti koji ne budu imali dokaze o cijepljenju, preboljenju ili testiranju, kada bi odgađanje zdravstvenih usluga narušilo njihovo zdravlje, bit će primljeni u bolnicu, ali će biti izolirani i testirani. Izuzetak od obveze dokazivanja covid statusa imat će pacijenti koji u zdravstvenu ustanovu dolaze radi pružanja hitne medicinske skrbi, oni koji koriste usluge u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, ali i oni koji trebaju skrb radi sumnje na bolest uzrokovanu koronavirusom ili liječenje te bolesti. Izuzetak su i djeca do 12 godina koja su u pratnji pacijenata, kao i ona koja odlaze u posjet hospitaliziranim roditeljima ili braći i sestrama. ➡️ Više o tome kako će to izgledati za pacijente pročitajte OVDJE U socijali bit će obavezno testiranje za sve, osim za one koji su cijepljeni ili su preboljeli koronu. - Zaposlenici koji odbiju testiranje, odbiju predočiti COVID potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz, ne mogu boraviti u prostorijama poslodavca, stoji u odluci. ➡️ Više o COVID potvrdama u sustavu socijalne skrbi čitajte OVDJE

Priznaje se status osoba koje su testirane antigenskim testom Sadašnja covid potvrda neće biti jedini dokaz da je osoba preboljela covid-19, već će se taj status priznavati i osobama koje su ga preboljele, a bile su testirane antigenskim testom. Te će osobe, navodi se u odluci, morati od svog liječnika primarne zdravstvene zaštite zatražiti potvrdu o preboljenju. Status da su preboljele zarazu moći će imati i osobe koje su proglašene vjerojatnim slučajem, odnosno koje nikada nisu testirane niti im je dijagnosticiran covid-19, ali su u obitelji imale osobe koje su imale potvrđenu zarazu, a s njima su bili u kontaktu, što će također morati dokazati potvrdom liječnika primarne zdravstvene zaštite. Beroš o COVID potvrdama Ministar zdravstva Vili Beroš je ustvrdio kako sada nije moguće reći do kada će testiranje na covid-19 u zdravstvenom sustavu biti besplatno. - U početnom prijelaznom razdoblju htjeli smo da država plaća testiranje svima koji se ne žele cijepiti i nisu preboljeli covid, no jasno je da to ne može trajati unedogled. Ovisit će o nizu elementata, o trendu kretanja epidemije, povećaju procijepljenosti.... Ako se netko ne želi testirati, a nije cijepljen niti je prebolio covid, to će se morati evidentirati i on neće moći doći na svoje radno mjesto.

- Nažalost, pisat će mu se neopravdani izostanak što ujedno znači nedobivanje plaće za taj period, istaknuo je Beroš. Nada se da će razum prevladati i svi koji rade u sustavu zdravstva i socijalne skrbi sagledati svoju osnovnu misiju, a to je pomoć korisnicima, odnosno pacijentima. Bolnice moraju biti sigurna mjesta, a ne mjesta gdje se širi virus, poručio je.

Naglasio je da će testiranje biti plaćeno i pacijentima te njihovoj pratnji. - Riječ je o pacijentima koji imaju narudžbe za određene tretmane, za hospitalizaciju, u slučajevima hladnih pregleda kod kojih se generira aerosol i postoji veća mogućnost zaraze, kao i za sve pratnje, kaže. Što se tiče nalaza zdravstvene inspekcije o stručnom postupanju u Poliklinici za djecu i mladež Zagreb, Beroš je rekao kako se zatražena očitovanja očekuju do kraja tjedna, nakon čega će biti donesena odluka.

djelomob1.jpg