Listopad 04, 2021 1602

Održan stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem „Izazovi u zapošljavanju pripadnika ranjivih skupina“

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Stručni skup održao se putem Zoom platforme 21. i 22. rujna 2021. godine i u cijelosti je financiran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, u iznosu od 954.494,50 kuna.

Stručni skup je okupio znanstvenike, stručnjake, teoretičare i praktičare, predstavnike europskih, državnih i javnih institucija, predstavnike gospodarstva s ciljem razmjene mišljenja i iskustava iz područja zapošljavanja pripadnika ranjivih skupina, zaštite ljudskih prava i promicanja različitosti, društvenog poduzetništva i socijalnih inovacija.

Prvi dan stručnog skupa započeo je otvaranjem i pozdravnim riječima ravnateljice Inkluzije Šibenik, dr.sc. Marije Alfirev koja je ujedno predsjednica programskog organizacijskog odbora. Sudionike su  pozdravili i Mirjana Žurić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti pri Gradu Šibeniku, zatim Marko Jelić, župan Šibensko-kninske županije i Katarina Ivanković Knežević, direktorica za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje pri Europskoj komisiji. 

Stručni skup održavao se dva dana u sklopu kojeg su održana predavanja u sklopu dva tematska bloka: „Ljudska prava i primjena Konvencije o pravima osoba s invaliditetom“  i ''Zapošljavanje uz podršku i socijalne inovacije''. Prvog dana organizirana je i  panel rasprava ''Budućnost uključivosti – izazovi i prilike za poslodavce'' na kojoj su sudjelovali predstavnici realnog sektora s iskustvom u promicanju različitosti. Istog dana održala se i Konferencija o rezultatima projekta ''Razvoj mreže klubova za zapošljavanje na području Šibensko-kninske županije''. 

Otvoreni za javnost i medije bili su panel rasprava Budućnost uključivosti – izazovi i prilike za poslodavce i Konferencija o rezultatima projekta „Razvoj mreže klubova za zapošljavanje na području Šibensko-kninske županije“.

Na stručnom skupu otvorila su se brojna pitanja i konstruktivne rasprave na temelju kojih su nastali zaključci i preporuka za donositelje odluka. Naglašena je potreba usklađivanja terminologije i korištenje  termina koji su usklađeni s ljudskim pravima i najnovijim znanstvenim spoznajama i kao takvi pozitivno utječu na medijsko izvještavanje i oblikovanje javnog mijenja.

Zatim, potrebno je promovirati inkluzivni društveni okvir kao civilizacijski doseg, boriti se protiv zatvorenog razmišljanja, predrasuda, stigmatizacije. Da bi se dogodile pozitivne promjene u području inkluzivnog zapošljavanja potrebno je omogućiti primjerenu edukaciju, informiranost i podršku poslodavcima, te obvezati tržište i poslodavce na društvenu odgovornost, te tržište učiniti pristupačnijim.

Još se jednom ukazalo na potrebu međusektorske suradnje, te osuvremenjivanja i prilagođavanja obrazovnih programa za zanimanja koja su potrebna današnjem tržištu rada.
 

Preuzimanje priloga:
Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 04 Listopad 2021 13:57