Listopad 05, 2021 2665

Udruga „Lokva" Gaćelezi nastavlja akciju čišćenja izvora pitke vode Čatrnja

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

U subotu 02.10.2021. nastavljeno je čišćenje izvora Čatrnja u Gaćelezima. Grupa entuzijasta koji žele oteti zaboravu stari izvor okupila se već u jutarnjim satima da bi nastavila čišćenje i vraćanje u život izvora pitke vode. U pomoć je pristigao i Varkopov bager bez kojeg bi bilo veoma teško izvesti neke radove.

Iz izvora je očišćen godinama nataloženi materijal, u podnožju strme stijene potekla je čista voda. Vrijedne ruke kamen po kamen slagale su urušeni suhozid oko izvora. Po pričanju starijih mještana, pa i malo mlađi kažu da se sjećaju, postoji 13 kamenih stepenica do samog izvora. 

Međutim i one su bile skrivene pod debelim slojem nataložene zemlje i kamena. Malo po malo, zamah po zamah motikom i ukazao se glatki kamen. Pronađene su i stepenice, svih 13.

Izlizane kamene stope svjedoče da su od davnina tu i tko zna koliko se vode iznijelo po njima iz dubine od nekoliko metara.

Valja spomenuti da se vodila žestoka rasprava oko broja stepenica.

Skupila se ekipa ljudi oko izvora, od starijih do najmlađih i svi su bili oduševljeni očišćenim stepenica. Čula se i pokoja anegdota starijih iz davnih dana kada se voda čekala na koritu izvora.

Suhozid oko izvora je pomalo rastao, a dan se primicao kraju. Vrijedne članice udruge pripremile su roštilj tako da se druženje nastavilo uz večeru i ćakulu.

Nije gotovo uređenje izvora, stoga Udruga „Lokva" poziva sve mještane u akcije koje će slijediti.