Listopad 05, 2021 2209

Cijene goriva porasle, dizel probio granicu od 11 kuna, a Ministarstvo kaže da može reagirati samo iznimno

Ilustracija Ilustracija Pixabay
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Gorivo je opet poskupjelo, i to više nego što je bilo najavljeno. Portal Cijenegoriva piše da je dizel probio granicu od jedanaest kuna. To je najviša cijena tog goriva u povijesti Hrvatske.  

Benzin je poskupio 22 lipe, dizel 28, a autoplin sedam lipa. Cijena dizela jutros je oko 11 kuna, ali nije svugdje prešla tu granicu. Može varirati na pojedinačnim postajama, ovisno o cjenovnoj politici kompanije.

Najviše cijene obično su na postajama koje se nalaze u sklopu autocesta, priopćili su iz HAK-a. 

“Vlada Republike Hrvatske može određivati cijene derivata samo iznimno, u slučaju velikih poremećaja na tržištu ili ugroženosti državnih interesa”, rekli su iz Ministarstva za Net.hr.

Na pitanje razmišlja li Vlada o smanjenju nameta koji se plaćaju u cijeni goriva i imaju li neku granicu, 12 ili 13 kuna po litri u maloprodaji kod koje će ipak iskoristiti alate koje imaju na raspolaganju kako bi spustili cijenu goriva odgovirili su: “Od stupanja na snagu novog Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata krajem veljače 2014. cijene naftnih derivata u Republici Hrvatskoj se formiraju slobodno, na tržišnim principima, kao i u drugim državama članicama EU-a. Svaki trgovac može odrediti različite cijene za pojedina goriva na bilo kojoj od svojih benzinskih stanica i mijenjati ih prema potrebi, svakodnevno.”

Podsjetimo, prije izmjena Zakona 2014. godine Vlada je određivala najviše cijene naftnih derivata, a sada ih regulira tržište.

Izvor: HRT/Cijenegoriva.info

djelomob1.jpg