Listopad 10, 2021 1792 Morski.hr

Pogledajte video: Lučka kapetanija Šibenik po nevremenu spašavala Poljake na katamaranu

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Sedmero Poljaka sinoć je po orkanskoj buri i visokim valovima spasila posada Lučke kapetanije Šibenik. Visoki valovi i jak vjetar, odnijeli su njihov katamaran više od 10 nautičkih milja na pučinu, prema sredini Jadrana.

Posada katamarana krenula je sinoć po jakoj buri iz Visa za Pirovac. U visini Rogoznice im se ugasio motor, pa je skiper odlučio dignuti jedro i ići za Opat, otok u Kornatima.

– Ovo je sinoć sigurno bila jedna od najtežih akcija u ovom poslu, a radim ga već 18 godina – rekao je zapovjednik m/b Šibenik Saša Jurat za portal morski.hr i ispričao što se dogodilo.

Ni glavno jedro nije bilo u finkciji, već samo genova, a sve se događalo 7 Nm jugozapadno od otoka Žirja.

Skiper nije više mogao upravljati jedrilicom, valovi su u tom trenutku bili 3 do 4 metra visoki, a bilo je i vjetra 6-7 bofora.

Dva puta je pokušao upaliti neispravan motor, ali se palio alarm, vjerojatno zbog neispravnog hlađenja motora. Nije bilo druge i posada je s te pozicije uputila poziv za pogibelj: „Mayday, mayday, mayday!“.

– Na plovilu je bilo 7 osoba poljske nacionalnosti i u 19.04 sati došla je obavijest o brodici u pogibelji. Pet minuta nakon pziva, isplovio je brod Šibenik prema poziciji unesrećenih. Pronađeni su u 21.00 sat i 20 minuta smo ih pokušali uhvatiti, te nam je to napokon i uspjelo, pa smo ih oko 21.30 sati uhvatili u tegalj prema marini Piškera na Kornatima, gdje smo ih uspješno i privezali – priča nam Jurat i naglašava da su svi članovi posade katamarana dobro, ali uz psihičke traume koje je događaj ostavio na poljskoj posadi.

Brod će uz pomoć charter kompanije i Lučke kapetanije biti prepraćen na kopno, jer je zadobio manje ogrebotine, ali srećom bez većih oštećenja.

Kad su stigli na čvrsto tlo, Poljaci su bili presretni. Ostalo je za kraj samo – fotografirati se sa svojim junacima. Pa, iako kažu da oni samo rade svoj posao, vjerujte, ovakvih situacija je mnogo i pomalo je nepravedno da se o akcijama spašavanja na moru premalo piše.

Samo dan prije ova ista posada broda Šibenik je spašavala jedrilicu sa tri mađarska državljanina ispod Žirja, a jednu teško ozlijeđenu osobu su sigurno doveli do kopna, gdje su je preuzela kola hitne medicinske pomoći.

Treba spomenuti i izdržljivi brod, dobri stari Šibenik, međutim flotu Lučkih kapetanija treba obnoviti većim i sigurnijim brodovima, kako bi ovi ljudi, spašavajući tuđe živote, i sami bili sigurni.

Kapa dolje…

Jurica Gašpar, portal MORSKI.HR

Poslijednja izmjena dana Nedjelja, 10 Listopad 2021 11:21
djelomob1.jpg