Listopad 22, 2021 2973

Vodice su kao ukupna destinacija prikupile 9 tisuća online recenzija

Dodijeljeni certifikati dionicima IQM projekta: 'Naš cilj je doći u klub izvrsnih, odnosno podignuti kvalitetu u svim segmentima turističke ponude'

Ocjeni sadržaj
(7 glasova)

Nakon dvije odgode zbog epidemioloških mjera jučer je održana podjela certifikata dionicima projekta Integriranog upravljanja kvalitetom u destinaciji – IQM u hotelu Olympia & Olympia Sky. Turistička zajednica grada Vodica 2018. godine započela je projekt IQM Destination Vodice koji predstavlja integralno upravljanje kvalitetom u destinaciji, potiče umrežavanje i suradnju partnera, komunikaciju i sinergiju u destinaciji te potiče iskorak u kvaliteti.

- Napravili smo rezime ove godine i plan za sljedeću te prezentirali rezultate mjerenja  za 2021.g. objekata i destinacije ukupno. Naš cilj je doći u klub izvrsnih, odnosno podignuti kvalitetu na viši nivo u svim segmentima turističke ponude, kazala je Anita Franin Pečarica, direktorica TZ grada Vodica.

U ovoj godini do sada je odrađeno 14 radionica koje se nastavljaju i u sljedećem razdoblju za sve sudionike – srijedom u 17:00 sati i to online. Nadamo se da ćemo sljedeće godine biti u mogućnosti radionice realizirati i uživo.

- Napravili smo IQM pass Vodice, kartice namijenjene gostima, kojima ostvaruju dodatne pogodnosti, nude dodatne sadržaje destinacije i doživljaj više.  Uveli smo nove turističke proizvode – Inspirirano Faustom od veljače ove godine,  U Vodice po zdravlje -  Destinacijski spa koncept koji uključuje komercijalne i nekomercijalne tretmane započet ove jeseni. Zatim, trip planere i promo aktivnosti pretežno online, te promo kampanju na 5 tržišta (slovensko, austrijsko, njemačko, češko i poljsko).

IQM sustavno i kontinuirano provodi monitoring, prati razvoj kvalitete, savjetuje kako unaprijediti destinacijsku kvalitetu i promiče integriranost, lokalnu autohtonu priču, domaće kvalitetne proizvode, kulturu destinacije i stavlja u fokus kvalitetu i gosta koji destinaciju doživljava u cijelosti.

- Mjerili smo sve naše aktivnosti.  Cilj koji smo postavili je  80/100, a rezultat 2021.g  je 89,39 %. Imali smo ukupno 2354 recenzije što je 700 više nego lani. Valja naglasiti da imamo odlične ocjene u predsezoni i posezoni, a u špici sezone su nešto slabije. Ocjene su u tom razdoblju popustile za – 1,75 %. Veći broj gostiju i nedostatak radne snage rezultirali su malim padom usluge i to je nešto na čemu trebamo raditi u narednom periodu.

Pratili smo i dodatno ocjene  subjekata koji nisu u projektu, tako je na uzorku od ukupno 283 subjekta na području grada Vodice  ukupan rezultat za 2021. g.  87,89 % što znači da su sudionici IQM projekta  bolje ocijenjeni od strane gostiju. Tu je i nešto  veći pad zadovoljstva gostiju – 1,83 %, a ukupni broj recenzija je više od  9 000, odnosno 400 više nego lani. Pad ocjena se također bilježi u špici sezone.

OBJEKTI

INDEX

 

Atrakcije

93,14

+2,96

Plaže

90,11

+1,07

Kafići

83,0

-5,05

Kampovi

93,33

+7,52

Hoteli

88,3

-3,96

Lokalni proizvodi

98,6

+10,10

Javni objekti

93,8

-4,44

Restorani

91,54

-0,80

Privatni smještaj

90,5

-3,64

 

- U planu za 2022. godinu je nastavak edukacija i radionica s temama koje su važne i korisne za poslovanje u sljedećoj godini, kao i online koordinacije sa svim dionicima. Također, svaki sudionik dobio je svoj standardni operativni proces (SOP) po kojem treba postupati te nastavljamo s implementacijom i monitoringom. Auditi, marketing i analize idu dalje kao i praćenje kvalitete na dnevnoj i tjednoj bazi. Istraživat ćemo tržište i raditi ankete te mjeriti pokazatelje  za održivi razvoj - CROSTO.

CROSTO je sustav mjerenja pokazatelja učinka razvoja turizma, odnosi se na njegov ekonomski, okolišni i društveni učinak. Cilj uključenja u projekt CROSTO je razvoj temeljen na održivom, uključivom i odgovornom turizmu.

- Što se tiče aktivnosti za narednu godinu, nastavljamo s proizvodima ‘Inspirirano Faustom i ‘U Vodice po zdravlje’ te ćemo raditi na novim proizvodima s temama outdoor i gastronomije. Dopunit ćemo IQM pass, podstranicu IQM Top Quality te IQM partnerske brošure. Nastavljamo s programom sufinanciranja marketinških aktivnosti partnera, te  poticanje novih partnera na uključenje u IQM projekt.

Podsjetimo, svi sudionici IQM Destination Vodice projekta, da bi bili u skladu s kvalitativnim razvojem destinacije, ispunili očekivanja partnera i gostiju te se povezali i umrežili  ponudu moraju ispuniti standarde određene za svaku pojedinu grupu subjekata: hoteli, restorani, privatni smještaj, turističke agencije, kampovi, prodavaonice, suvenirnice, klinike i wellness sadržaji.

- Kvalitetu ovog projekta prepoznali smo na samom početku te smo prvi uz Mali Lošinj koji smo mu se priključili. Također, ove godine na EXPO 2021 Dubai, projekt IQM Destination bit će posebno predstavljen kao izvrstan primjer projekta u turizmu  Hrvatske, preporučen od strane UNWTO-a, navela je direktorica Franin Pečarica.

 

Tags