Studeni 03, 2021 2164

Održana besplatna radionica kuhanja za umirovljenike na temu argentinske kuhinje

Ocjeni sadržaj
(5 glasova)

 U sklopu projekta „Aktivni zajedno“ Crveni križ Vodice  održao je radionicu kuhanja koja je namijenjena umirovljenicima, a provodi se kroz program jačanja socijalnih, emocionalnih i kreativnih vještina umirovljenika projekta Aktivni zajedno koji je sufinanciran iz europskog socijalnog fonda.

Cilj radionica je bio naučiti  pripremati jela sa namirnicama koje svakodnevno koristimo, ali na jedan drugačiji, nov način.

Vodeći se trenutačnom epidemiološkom situacijom radionica je organizirana u više grupa te većinom na otvorenom stoga je odluka pala na El Asado, argentinski roštilj, pripremu roštilja, raznih salata i umaka koristeći svakodnevne nama dostupne i povoljne namirnice, ali pripremljene na jedan našoj kuhinji nov, a opet pristupačan način, a sve pod budnim okom kuhara iz Argentine koji je na trenutnom boravku u Biogradu na Moru.

 Argentinska nacionalna kuhinja je zanimljiv mozaik vrlo jednostavnih i vrlo ukusnih jela koja osim u prehrani domorodaca Indijanaca, svoje korijene uglavnom imaju u Europi.

Rizk Casino Bonus

Argentina je zemlja, nogometa, tanga i asada, pečenja mesa na roštilju koje se naslanja na tradiciju gaučo stočara, argentinskih kauboja, potomaka izvornog stanovništva, koji su kraljevali prostranstvima Pampe. El Asado, argentinski roštilj, odnosno roštiljanje (asado dolazi od riječi asar – ispeći, a znači i roštiljanje i meso s roštilja) najomiljenija je društvena aktivnost koja podrazumijeva okupljanje obitelji, rodbine i prijatelja kako vikendom tako i za obiteljske, vjerske i nacionalne svečanosti.

Asado u pravilu počinje poslijepodne i traje satima (prvi gosti odlaze tek nakon 12 i više sati), a za biranje, kupovanje, pripremanje, pečenje i serviranje mesa zaduženi su muškarci. Domaćin, ujedno i majstor za roštilj, asador sate i sate s neskrivenim uživanjem i ponosom stoji za svojim roštiljem te odbijajući svaku pomoć sa strane, peče, a potom i servira, jedno za drugim ispečeno meso. Stoga ne čudi što prisutni i više puta tijekom asada izvikuju "Un aplausa para el asador!", odnosno "Pljesak za pečenjara!" Meso, uglavnom junetina, najčešće se peče na metalnom, rešetkastom roštilju (parilla), u ruralnim područjima na drvima (con lena), a u gradskim i u restoranima, uglavnom na ugljenu (parilla al carbon). Osim u kvalitetnom mesu, tajna savršenog okusa asada leži kako u savršeno pripremljenom odnosno izrezanom mesu, tako i u asadorovom umijeću pečenja. (Začini igraju sporednu ulogu, jer se meso prije pečenja uglavnom samo soli, a rijetko marinira).

Uz roštilj se služe jednostavne salate, začinjene uljem, octom ili limunovim sokom.

 Asado ne može proći ni bez najomiljenijih umaka chimichuri i salsa criollo. Chimichuri koji se ponekad koristi i kao marinada za meso, sprema se od svježih sastojaka, nasjeckanog češnjaka, luka, crvene čili papričice, peršina i origana te soka od naranče i limuna, maslinovog ulja, vinskog octa, soli i papra. Salsa criollo je pirjani umak od nasjeckanog luka, češnjaka, svježe crvene babura paprike, čilija, maslinovog ulja, soli, papra te ovisno o podneblju i pirea od rajčice, celera, limunova soka i maslina. Zahvaljujemo svim umirovljenicima koji su se prijavili za radionicu te su s puno dobre  volje pristupili svim radnim zadacima. Nadamo se da će na proljeće  epidemiološka situacija biti povoljnija te da će nam dopustiti organizaciju još jedne radionice kuhanja. - poručili su iz CK Vodice

 

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 03 Studeni 2021 16:21
djelomob1.jpg