Studeni 09, 2021 8478 Šibenski portal

Iznajmljivači i vikendaši pred novim poskupljenjem, posebno u Vodicama i Šibeniku

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Šibensko-kninska županija stavila je na javno savjetovanje nacrt odluke o turističkoj pristojbi za 2023. godinu po kojem neki gradovi i općine predlažu značajno poskupljenje. Prvi put odluka ne donosi jedinstvene cijene za cijelo područje naše županije, već svaki grad i općina imaju svoj cjenik i različite iznose poskupljenja, piše Šibenski portal.

– Turističke zajednice imaju svoje viđenje i zašto bi netko (Županija) nametao drugome kad to možemo napraviti i ovako. Danas imamo sustav eVisitora koji to računa automatski i svaki grad i općina, odnosno turistička zajednica može staviti i najvišu cijenu, ali će to imati posljedice za njihov turizam. Nema razloga da Županija nešto nameće kad je to praktično u domeni jedinice lokalne samouprave, a po zakonu mi moramo donijeti odluku. Po meni je ovo ispravan način. Prihvatli smo prijedloge cijena iz gradova i općina, a sad će se u javnom savjetovanju očitovati njihovi sugrađani, poduzetnici u turizmu, iznajmljivači pa ćemo vidjeti što će biti na kraju. Ovo je prijedlog, ja osobno neću mijenjati njihove stavove. Na to imaju pravo, u konačnici odluku donosi Skupština Šibensko-kninske županije i ja ću predložiti Skupštini ono što je svatko od njih dogovorio. Ako Skupština to ne prihvati idemo na najeftinije iznose turističke pristojbe – kazao je Marko Jelić, šibensko-kninski župan za Šibenski portal.

Odlukom se određuju, visina turističke pristojbe po osobi i noćenju, visina godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe kojeg plaćaju osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu te visina godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe kojeg plaća vlasnik kuće, apartmana ili stana za odmor za sebe i članove uže obitelji.

Između ostaloga planirano je poskupljenje za iznajmljivače na području Šibenika sa 350 na 400 kuna po krevetu, odnosno oko 14 posto. Godišnji paušal za vlasnika kuće, apartmana ili stana za odmor poskupio bi sa 60 na 100 kuna za prvog i za drugog člana, a za svakog sljedećeg sa 25 kuna na 50 kuna.

U Vodicama će, primjerice paušal za iznajmljivače poskupjeti za čak 28 posto na 450 kuna po krevetu. Tamo je i najveće je poskupljenje za vikendaše, 316 posto, sa 60 na 250 kuna za prvog i drugog člana, a za svakog sljedećeg četverostruko, sa 25 na 100 kuna.

– Dali smo svoj prijedlog cijena za 2023. godinu, ali nisam siguran što će biti od toga. Uspoređivali smo se s nekim drugim gradovima i takve su cijene uglavnom u Istri. Međutim ja nisam siguran da će te cijene na kraju i proći. Ne vjerujem da će ostati takve cijene, pretpostavljam da će se spustiti negdje na sredinu između sadašnjih i predloženih. Ciljano smo stavili malo veće cijene u prijedlog kako bi kad svi predlože svoje cijene dođemo na neku realniju cijenu od dosadašnje. Gledajući druge gradove mi smo imali jednu od najnižih cijena za vikendaše i mislim da je 60 kuna bilo prenisko. Covid je napravio svoje, dali smo brojne olakšice iznajmljivačima, ukinuli prirez, smanjili potraživanja od svih u turističkom sektoru. To se može izdržati godinu-dvije, a sad računamo da će sezona 2023. godine biti normalnija i bez Covida te da je realno ići s poskupljenjem. Sva infrastruktura Vodica mora biti pripremljena za pružanje usluga, kako domaćima tako i gostima i vikendašima koji višestruko povećaju opseg posla komunalaca u sezoni. Sve to mora biti spremno za sezonu, a ujedno nas i dosta košta – kaže Ante Cukrov, gradonačelnik Vodica za Šibenski portal.

U Općini Murter-Kornati taj paušal raste na 120 kuna, odnosno na 50 kuna, a primjerice u Primoštenu će vikendaši plaćati samo 60 kuna za prvog i drugog člana te 25 kuna za svakog sljedećeg, kao i vikendaši u Kninu ili Bilicama.

Paušal za iznajmljivače u ostalim općinama i gradovima ostaje na razini ovogodišnjeg i onoga određenog za 2022. godinu, odnosno 350 kuna, a jedino u Općini Murter-Kornati poskupljuje za 10 kuna po krevetu.

Svoje prijedloge i primjedbe svi zainteresirani mogu dostaviti do 5. prosinca ove godine na obrascu koji je objavljen na internetskim stranicama Županije.

djelomob1.jpg