Studeni 10, 2021 2040

Sažetak nastavka treće sjednice Gradskog vijeća, na dnevnom redu bila je vodovodna mreža i program rada Savjeta mladih

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Nastavak treće sjednice Gradskog vijeća Grada Vodica održao se danas u dvorani Kulturnog centra Vodice. Na sjednici se raspravljalo o dvije točke dnevnog reda, a na kraju je održana prezentacija na temu revitalizacije gospodarske zone Čiste Velike u fotonaponsku elektranu.

Na samom početku sjednice predsjednik Gradskog vijeća Marko Mačukat pitao je gradonačelnika Antu Cukrova hoće li današnja uhićenja, među kojima je bivša ministrica Regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac, utjecati na naše buduće projekte koji su u tijeku, konkretno na projekt realizacije aglomeracije Vodice-Srima-Tribunj.

-    Projekt aglomeracije ide preko Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Ovo je prvo što čujem, ali to nema nikakve veze s nama. U svakom slučaju, nastavlja dalje, odgovorio je gradonačelnik Cukrov.

 
U nastavku treće sjednice na dnevnom redu bio je Prijedlog Programa gradnje nove vodovodne mreže za 2021. godinu koji je jednoglasno usvojen. 

-    Ustaljena je praksa da se po zahtjevu građana koji bi gradili na području zahvaćenom urbanističkim planom izgradi vodovodna mreža. U vezi toga svake godine i praktički svako vijeće nastojimo donijeti prijedlog programa gradnje nove vodovodne mreže kako bi Vodovod to što prije mogao izgraditi, a građani temeljem toga dobiti građevinsku dozvolu. Pred vama je novelirani prijedlog nakon četiri prethodna. Aglomeracija se radi s kolegama iz Vodovoda na način da se izbaci sve ono što se prethodno izgradilo te da se noveliraju cijene temeljem javne nabave koju provodi Vodovod Šibenik, kazao je Marko Lugović, pročelnik Upravnog odjela za komunlano-vodni sustav, zaštitu okoliša i graditeljstvo.

Vijećnica Meri Bandl Valeš (LNM) pitala je što je sa starom gradskom jezgrom, odnosno kada će se tu urediti vodovodna mreža. Pročelnik Lugović je rekao da će to ići paralelno s izgradnjom kanalizacije kroz projekt aglomeracije. Na pitanje o početku izgradnje gradonačelnik je odgovorio da je sve u toku. Ne zna se točan početak radova, ali pretpostavlja da će to biti sljedeću godinu.

Vijećnik Ivica Slavica (MOST-DP-LOZA) je kazao da je smo svjedoci hiper izgradnje na području grada Vodica te da postoje građevinske dozvole koje se izdaju na temelju projekta gusterne koje su najčešće samo floskula. Tako se radi pritisak na susjede i grad da bi se vodovodna mreža ipak dovela.-    Postoji li mogućnost da se uskrate građevinske dozvole za sve one koji ne mogu dobiti suglasnost Vodovoda za priključenje na vodovodnu mrežu?

Pročelnik Lugović se u složio s vijećnikom i odgovorio da jedinica lokalne samouprave ne može blokirati ono što je zakon odredio. 

 

Na dnevnom redu bili su i Zaključak o prihvaćanju godišnjeg plana i programa rada Dječjeg vrtića Tamaris Vodice za 2021./2022. pedagošku godinu te Zaključak o prihvaćanju Izvješća o realizaciji godišnjeg plana i programa odgojno-obrazovnog rada Dječjeg vrtića Tamaris Vodice za 2020./2021. pedagošku godinu. Ravnateljica Tina Valerija Storić zbog bolesti nije mogla prisustvovati današnjoj sjednici pa je rasprava i glasanje odgođeno za sljedeću sjednicu.

 

Zadnja točka dnevnog reda bila je Zaključak o prihvaćanju programa rada Savjeta mladih Grada Vodica za 2022. godinu

Predsjednik Savjeta mladih Grada Vodica Sami Bach Khojah predstavio je plan za narednu godinu koji se sastoji od 22 točke koje konkretiziraju planirane aktivnosti za narednu godinu, a odražavaju kompetenciju, autonomiju i odgovornost Savjeta mladih.

Ukupna predviđena financijska sredstva potrebna za realizaciju iznosi 27 tisuća kuna, a uključuju predavanja, tribine, zapošljavanje, poduzetništvo, šport, zdravlje i sigurnost u prometu (2.000 kuna), zatim turnir u basketu (2.500 kuna), igre udruga (12.000 kuna), pripreme za Državnu maturu (9.000 kuna) i promotivne materijale (1.500 kuna). Plan je jednoglasno usvojen.

Nakon završetka sjednice predstavnici tvrtke Soltech Zlatko Bukovac i Ivan Barišić imali su javno izlaganje na temu revitalizacije gospodarske zone Čista Velika (k.č. 417/71 i 417/72 k.o. Čista) u fotonaponsku elektranu snage 60 MW.


-    Gospodarska zona je u 100 % vlasništvu Grada Vodica i preko 10 godina na istoimenoj lokaciji nije ostvarena niti jedna investicija. Međutim, realizaciji se nije moglo pristupiti jer je potrebna vrlo skupa trafostanica koju Elektra nije bila u mogućnosti napraviti. S obzirom da se radi o proizvodnji solarne energije time bi se mogao riješiti problem elektrifikacije i za ostatak zone, kazao je Ivan Barišić.

Vijećnici su saslušali izlaganje, a odluku o prenamjeni određenog dijela zone za solarne panele donijet će na Gradskom vijeću.

Cijelu sjednicu, odnosno raspravu oko dvije točke Dnevnog reda i prezentaciju tvrtke Soltech sa svim pitanjima i zaključcima vijećnika pogledajte u video zapisu.

Posted by Infovodice on Wednesday, November 10, 2021

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 10 Studeni 2021 22:05
djelomob1.jpg