Studeni 17, 2021 1457

Povodom Svjetskog dana prijevremeno rođene djece veliki spomenik na rivi osvjetljen ljubičastom bojom

Ocjeni sadržaj
(3 glasova)

Povodom obilježavanja Svjetskog dana prijevremeno rođene djece večeras je osvjetljen veliki spomenik na rivi dekorativnom rasvjetom ljubičaste boje, budući da je to boja koja simbolizira ovu temu. Grad Vodice se pridružio tako ostalim gradovima u Hrvatskoj i svijetu u cilju podizanja svijesti u javnosti o problemu prijevremenog rađanja.

U cijelom svijetu, 1 od 10 djece rodi se prije vremena. U Hrvatskoj, to je više od 2600 djece godišnje, odnosno 7 svakoga dana. Budući da se rađaju nezreli, ovoj djeci je, da bi preživjela, neophodna podrška specifičnih medicinskih uređaja i velika stručnost i posvećenost  visokoobrazovanih medicinskih djelatnika.

Usprkos tome, posljedice prijevremenog rođenja mogu biti vrlo ozbiljne i trajne, a prijevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od 1 godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od 5 godina. Svake godine, zbog prijevremenog rođenja, u svijetu umire milijun djece.

Podršku roditeljima prijevremeno rođene djece kontinuirano pruža jedina Udruga ove vrste na području RH – Klub roditelja nedonoščadi "Palčići".

Osim toga, Udruga, u suradnji sa stručnjacima iz područja neonatologije, realizira projekte koji direktno doprinose poboljšanju liječenja i njege prijevremeno rođene djece, a uspostavljanjem suradnje sa svim relevantnim institucijama i medijima nastoje da javnost u što većoj mjeri informiraju o ovoj temi.

Jedna od prilika da javnost Hrvatske sazna više o prijevremeno rođenoj djeci i teškoćama sa kojima se susreću oni i njihovi roditelji, je obilježavanje Svjetskog dana prijevremeno rođene djece.

Jedna od tih aktivnosti je osvjetljavanje poznatih građevina ljubičastim svijetlom.
Osim ljubičaste boje, simbol prijevremeno rođene djece je i niz od 10 dječjih čarapica, od kojih jedna, najmanja, simbolizira 1 prijevremeno rođeno dijete od 10 rođenih.
 djelomob1.jpg