Studeni 22, 2021 3409

NE ZNA SE UZROK: Kod Šibenskog mosta zabilježen pomor morskih ježeva!

NE ZNA SE UZROK: Kod Šibenskog mosta zabilježen pomor morskih ježeva! wikipedia
Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Kako javlja portal Morski.hr, veća količina morskih ježeva uginula je kod Šibenskog mosta, a odmah su se pojavile i sumnje da je riječ o zagađenju.

Ipak, stručnjak s Instituta za oceanografiju i ribarstvo dr. Ivan Cvitković, za Morski.hr je ustvrdio kako bez analize ne može sa sto postotnom sigurnošću govoriti o čemu se točno radi, no ne isključuje mogućnost naglog priljeva slatke vode uz površinu mora, zbog velike količine kiše koja je proteklih dana napadala u gornjem toku rijeke Krke.

– Moguće da se radi o velikoj količini slatke vode. Ako je to nagla promjena i ako se ježevi nisu mogli spustiti u dublje slojeve gdje je slanije more, onda može dogoditi da je jedna grupica jednostavno uginula – kaže dr. Cvitković koji dodaje da svejetno to baš i nije raširena pojava vrijedna spomena.

– Moguće da se dogodilo nešto lokalno, neki iznenadni poremećaj poput jake bure i većih valova – napominje i isključuje mogućnost anoksije, odnosno potpunog nedostatka kisika koja bi bila realnija da se pomor dogodio na dubini između 20 i 30 metara.

U blizini šibenskog mosta dosta je uzgajivača školjaka, pa s obzirom da smo prethodnih mjeseci svjedočili i zagađenjima uz rijeku Krku u njenim gornjim slojevima, pitali smo i trebamo li biti zabrinuti zbog potencijalnog zagađenja?

– Mala je šansa da bi ježeve neko zagađenje ubilo. Pa nisu oni baš osjetljivi, nije to baš vrsta da ne podnosi onečišćenje. Ježeva imate recimo i u Splitu na Matejušci – kazao je za Morski.hr dr. Ivan Cvitković.

djelomob1.jpg