Studeni 23, 2021 3076

U Šibenskoj bolnici testiraju se svi pacijenti koji se hospitaliziraju - bez obzira na to jesu li cijepljeni ili necijepljeni

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

U posljednja 24 sata imali smo dvije preminule osobe na COVID odjelima, a 14 pacijenata je u COVID intenzivnim jedinicama, kazao je u emisiji Studio 4 v.d. ravnatelja bolnice u Šibeniku Kristijan Stipaničev. Dodao je kako je donesena odluka da se pri ulasku u bolnicu testiraju svi pacijenti koji se hospitaliziraju, te oni koji prilikom pretraga generiraju aerosol - bili oni cijepljeni ili necijepljeni. 

- Prije dva tjedna smo imali proboj virusa na jedan od odjela i to od strane cijepljene osobe. Proboj smo brzom reakcijom uspjeli spriječiti i nitko se nije zarazio. Tad je donesena odluka o testiranju cijepljenih i necijepljenih koji se hospitaliziraju, dodao je Stipaničev. 

Testiraju se i pacijenti koji prilikom pretraga generiraju aerosol - gastroskopije, bronhoskopije i slično. Pacijenti su, kaže već na to navikli jer to traje od početka listopada. 

Virus se slobodno širi u populaciji

- U posljednja 24 sata imali smo dvije preminule osobe na COVID odjelima. Imamo 14 pacijenata u COVID intenzivnim jedinicama. Tako da ovog trenutka stanje nije alarmantno, imamo još kapaciteta. Danas možemo malo odahnuti obzirom na prethodne dane, kazao je Stipaničev.

Upozorio je i kako postoji manjak medicinskog osoblja. Radi se, kaže - o kroničnoj situaciji koja je bila akutalna i prije COVID-a. Naglasio je kako se ovog trenutka virus slobodno širi u populaciji i ne može se govoriti o nekim žarištima.

Jesu li cijepljeni ozbiljni prenosnici zaraze?

- Svakodnevno se događa da imamo pacijente koji su cijepljeni sa 2, čak i 3 doze. Najčešće su to pacijenti koji su asimptomatski i teško ih je detektirati. Zato smo se odlučili i na testiranja tijekom svake hospitalizacije, upozorio je. 

Izvor: HRT

djelomob1.jpg