Studeni 24, 2021 1416

Kornati u finalu izbora za najbolju europsku filmsku lokaciju

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Europska mreža filmskih komisija objavila je pet finalista izbora za najbolju europsku filmsku lokaciju, a među njima je i Nacionalni park Kornati gdje se u jesen 2019. godine djelomično snimao film Murina redateljice Antonete Alamat Kusijanović, ovjenčan Zlatnom kamerom (Camera d’Or) u Cannesu ove godine.

Glasanje za najbolju lokaciju otvoreno je za javnost putem službene stranice EUFCN-a, a traje sve do 31. siječnja 2022. godine, prenosi eZadar.

Europska mreža filmskih komisija (EUFCN) organizira peto izdanje Nagrade za najbolju lokaciju, godišnjeg priznanja koje se dodjeljuje europskim lokacijama u filmskoj i TV industriji.

Među pet finalista prema izboru žirija odabran je Nacionalni park Kornati, kao jedna od lokacija snimanja dugometražnog igranog prvijenca Antonete Alamat Kusijanović, Murina.

Kornati se u finalu natječu s još 4 fantastične europske filmske lokacije:

Berlin za seriju Damin gambit – Filmska komisija Berlin Brandenburg Film Commission (Njemačka)
Dvorac Cahir za film Zeleni vitez – Screen Ireland (Irska)
Málaga za seriju Kruna (4. sezona) – Filmska komisija Andalucía (Španjolska)
Stadlandet za film Dina – Filmska komisija Western Norway (Norveška)

Glasanje za najbolju lokaciju otvoreno je za javnost putem službene stranice EUFCN-a, a traje sve do 31. siječnja 2022. godine. Sve detalje o finalistima, kao i poveznicu za glasanje, možete pronaći OVDJE.

O pobjedniku odlučuju isključivo glasovi publike, a svi sudionici glasanja ulaze u bubanj te će jedan sretni dobitnik osvojiti putovanje na pobjedničku lokaciju.

EUFCN-ov žiri za dodjelu nagrade ocijenio je sve prijavljene lokacije, obraćajući posebnu pozornost na značajnu ulogu koju te lokacije imaju za priču, te njezino inovativno korištenje u sklopu audiovizualnog djela.

Članovi žirija bili su Clara Le (komercijalna direktorica portala The Location Guide/FOCUS), Alexandra Lebret (izvršna direktorica Europskog kluba producenata), Eric Mika (izdavač i predsjednik portala The Film Verdict), John Rakich (Organizator obilaska lokacija i predsjednik Međunarodnog udruženja menadžera lokacija (LMGI)), te Dennis Ruh (direktor Europskog filmskog sajma u Berlinu).

“EUFCN-ova nagrada za najbolju lokaciju odraz je važnosti i značaja onih koji publici nastoje dočarati autentičnost audiovizualnog medija. Nagrada podržava neopjevane junake, pronalazače zadivljujućih lokacija koje doprinose ugođaju audiovizualnog djela i oživljavaju priču, pritom potičući radoznalost”, izjavio je član žirija Eric Mika.

Nagrada za najbolju lokaciju 2021. bit će uručena najboljoj lokaciji i filmskoj komisiji u veljači 2022. godine u sklopu Europskog filmskog sajma (EFM) u Berlinu.