Studeni 28, 2021 3606

Čemu panika?: Nova varijanta virusa mogla na kraju uzrokovati samo curenje nosa i glavobolju kod onih koji su cijepljeni

Čemu panika?: Nova varijanta virusa mogla na kraju uzrokovati samo curenje nosa i glavobolju kod onih koji su cijepljeni Pexels
Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

- Delta varijanta predstavlja veću zabrinutost za Veliku Britaniju nego novi soj koronavirusa, izjavio je Chris Witty, čelnik britanskog javnozdravstvenog sustava i tamošnji vodeći epidemiolog govoreći o 'omikron' varijanti koronavirusa.

Profesor Witty rekao je da je vlada Borisa Johnsona bila u pravu što je poduzela mjere predostrožnosti vezano za obustavu putovanja iz šest afričkih zemalja kako bi usporili dolazak nove varijante u Britaniju, prenosi Telegraph.

No, upozorio je da bi svaki pokušaj nametanja strožih restrikcija mogao naići na protivljenje javnosti i sugerirao da je zabrinutost bolje usredotočiti na bližu prijetnju.

Diljem svijeta raste zabrinutost zbog pojave novog soja koronavirusa, a uplašili su se i u ulagači na burzama. Londonski FTSE indeks potonuo je 3,6 posto, što je njegov najveći pad u godinu dana. IAG, vlasnik britanskog avioprijevoznika British Airwaysa, najveća je žrtva rasta zabrinutosti na londonskoj burzi jer su Britanija i Europa nametnule ograničenja za putovanja iz šest zemalja južne Afrike. Dionice su pale za gotovo 15 posto.

Svjetska zdravstvena organizacija nazvala je u petak novu varijantu B.1.1.529 zabrinjavajućom te joj dala naziv omikron. Prvi put je prijavljen WHO-u iz Južnoafričke Republike, a u međuvremenu je zabilježen u Bocvani, Belgiji, Hong Kongu i Izraelu. Dio znanstvenika strahuje da bi veliki broj mutacija mogao značiti da je soj otporan na cjepiva.

'Ma, kakav sudnji dan'

Međutim, drugi stručnjaci pokušavaju umiriti javnost, u čemu prednjači Witty, znanstvenik s Oxforda, koji navodi da nova varijanta ne znači 'sudnji dan'.

Profesor Witty više je zabrinut zbog opasnosti koju predstavljaju postojeće varijante virusa, ističući da je epidemija delte 'nesumnjivo glavna stvar koja nas treba brinuti do Božića'.

- Oduvijek smo znali da će se nove varijante pojavljivati s vremena na vrijeme, ali postoji jako puno toga što ne znamo i špekulacije vjerojatno nisu od velike pomoći, rekao je profesor Witty na jednoj panel diskusiji održanoj u petak.

Komentirao je i pozive nekih znanstvenika da se u Britaniji uvede vladin "plan B", koji već mjesecima leži u ladici. Plan predviđa preporuke da se radi od kuće, nošenje maski u nekim prostorima te potvrdu o cijepljenju ili negativan test kao uvjet za prisutnost na velikim događanjima.

- Ako u nekom trenutku budemo morali uvesti 'mišićavije' mjere, bilo da je razlog novi soj ili nešto drugo u kasnijoj fazi, mene najviše brine hoće li nas građani slijediti, rekao je.

Puno prehlađenih

Sir John Bell, jedan od najistaknutijih vladinih savjetnika za cjepiva, ujedno i voditelj tima koji je razvio AstraZenecino cjepivo, rekao je da bi nova varijanta mogla na kraju uzrokovati samo curenje nosa i glavobolju kod onih koji su cijepljeni.

- Iako nova varijanta možda može izbjeći antitijela, manja je vjerojatnost da će pobjeći T-stanicama i drugim dijelovima imunološkog sustava koji pružaju širu zaštitu, rekao je glavni profesor medicine na Sveučilištu Oxford.

- Još uvijek možete imati vrlo zarazan virus koji se širi okolo i uzrokuje mnogo nevolja, ali uzrokuje puno curenja nosa i glavobolje te ne šalje ljude u bolnice. Iskreno, s tim biste mogli živjeti, rekao je.

 

Dr. Angelique Coetzee, koja predsjedava Južnoafričkom liječničkom udrugom, smatra ograničenja za putovanja nametnuta njihovoj zemlji ishitrenima, a reakciju drugih zemalja, kao oluju u šalici čaja. Dr. Coetzee postavlja pitanje zašto su odmah svi na okidaču te ističe: 'Do sada smo vidjeli uglavnom vrlo blage slučajeve'.

Profesor James Naismith, direktor Instituta Rosalind Franklin, izjavio je za BBC Radio 4 da je informacija o novom soju, s obzirom da imamo cjepiva i nove terapije za liječenje covida, loša vijest, ali nije sudnji dan.

Stručnjaci kažu da bi Južnoafrička Republika mogla proći loše zbog niske procijepljenosti - u potpunosti je cijepljeno tek 24% građana.

Iako se trenutno zna jako malo o statusu cijepljenja južnoafričkih slučajeva zaraze novim sojem, poznato je da zaražena osoba u Belgiji nije bila cijepljena.

U Britaniji još nije zabilježen nijedan slučaj zaraze omikron sojem, ali znanstvenici tvrde da će obustava letova samo kupiti vrijeme prije nego što se to dogodi.

Neki vladini savjetnici pozvali su na uvođenje novih ograničenja kako bi se ograničilo potencijalno širenje zaraze.

- Dva su moguća pristupa: pričekati više znanstvenih dokaza ili djelovati odmah i vratiti se na staro ako mjere nisu bile potrebne. Vjerujem da je bolje djelovati tvrdo, rano i brzo, a kasnije se ispričati ako smo pogriješili nego zauzeti akademsko stajalište da se mora dogoditi kritični trenutak prije nego što se nešto poduzme, rekla je Sharon Peacock, voditeljica britanskog programa genetskog nadzora.

- Vijori se dovoljno crvenih zastavica da radije pretpostavimo najgore nego se nadamo najboljem i uvedemo mjere predostrožnosti, rekla je.

Profesorica Susan Michie iz vladinog Znanstvenog savjeta za hitne slučajeve (Sage), pozvala je na hitno uvođenje mjera, među kojima su preporuka za rad od kuće kada god je to moguće i nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru.

Izvor: Jutarnji list

Poslijednja izmjena dana Nedjelja, 28 Studeni 2021 13:06
djelomob1.jpg