Prosinac 21, 2021 2582

SAŽETAK AKTUALNOG SATA: Advent u Vodicama, sportska dvorana, turizam, Covid potvrde, aglomeracija, srimarsko groblje, otpis dugova, pomorsko dobro…

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Četvrta sjednica Gradskog vijeća Grada Vodica održana je jučer u Kulturnom centru, a na aktualnom satu postavljeno je osam vijećničkih pitanja. Govorilo se o adventu u Vodicama, sportskoj dvorani, turizmu, Covid potvrdama, aglomeraciji, srimarsko groblje, otpisu dugova, pomorskom dobru…

ADVENT U VODICAMA

Vijećnik Auro Friganović (NLM) komentirao je da je advent u Vodicama kopija prethodnih advenata koji je usmjeren na lokalno stanovništvo, a ne publiku koja bi zbog njega došla u Vodice. Pitao je gradonačelnika slaže li se s tim te ima li ambicije da se napravi korak više.

-    S obzirom na epidemiološku situaciju i shodno našim mogućnostima odlučili smo da advent ipak održimo onako kako možemo. Uz poznatije izvođače, klapu Intrade i Tomislava Bralića u Giuliana, u ostatak programa uključili smo domaće. Voljeli bismo da imamo prepoznatljiv brend i napravimo veći iskorak, no s obzirom na broj stanovnika i financijsku učinili smo maksimalno što smo mogli, kazao je gradonačelnik Cukrov te dodao da imamo dovoljno vremena da sljedeći advent pripremimo na bolji i kvalitetniji način ukoliko se smiri situacija s pandemijom.

SPORTSKA DVORANA RAČICE

Vijećnik Marin Mikšić (HDZ-HSS) osvrnuo se na građevinske radove na sportskoj dvorani u Račicama. Zanimalo ga je u kojoj su fazi radovi, koliko je predviđeno sredstava te kad bi ju naši sportaši mogli očekivati.

Gradonačelnik Ante Cukrov mu je odgovorio da sve ide svojim tempom, ali je u dva navrata došlo do Covid infekcije koja je prekinula radove.

-    Barem jedno tjedno sam u obilasku radova i više sam nego zadovoljan. Iako je teško predvidjeti, vjerujem da će biti gotova u predviđenom roku. 
Koliko sredstava, predvidili smo 11 milijuna kuna. 

9 smo predvidili, pratimo situaciju kako ide koja faza, otprilike između 5-67- milijuna kuna, imamo još 10-ak dana pa ćemo vidjeti koliko će ove godine biti. Usporavalo se u dva navrata, a ostalo sve ide u predviđenom tempu.

TURIZAM

Vijećnik Marko Udovičić (SDP) osvrnuo se na vijest da Turistička zajednica planira povisiti paušal za iznajmljivače za 28 %, odnosno 450 kuna po krevetu, a od Županije je tražila poskupljenje od 316 % za vikendaše. Zanimalo ga je postoji li plan kako će se utrošiti ta sredstva.

Gradonačelnik je odgovorio da se taj cjenik nije mijenjao 10 godina i da se radi o realnom poskupljenju te da će se sredstva utrošiti na ulaganje i komunalnu infrastrukturu.

COVID POTVRDE

Vijećnica Meri Bandl Valeš kazala je da smo dvije godine svjedoci brojnih kontradiktornih odluka Stožera i podjele među građanima na cijepljene i necijepljene. Pitala je gradonačelnika, kao člana HDZ-ove stranke koja je na čelu vlade i donosi odluke, što znači zabrana ulaska u određene prostore i znači li to da djeca bez Covid potvrda uskoro neće moći pohađati nastavu.

Gradonačelnik je kazao da nije stručnjak niti može presuditi te da kao gradonačelnik sigurno nije zadovoljan.

-    Osobno kao gradonačelnik nisam u dobroj poziciji jer se za ne poštivanje Covid potvrda kažnjava mene kao odgovornu osobu, a ne onoga tko to krši. Nadam se da ćemo izaći iz ove pandemije i ne dozvoliti si takve podjele, kazao je gradonačelnik.

SPORTSKA DVORANA I AGLOMERACIJA

Vijećnik Ivica Slavica (MOST-DM-Loza) zahvalio se svima koji su podržali MOST-ov referendum o Covid potvrdama i donošenju mjera u epidemiji za koji je prikupljeno dovoljno glasova, a zatim se osvrnuo na gradnju sportske dvorane, ali i na aglomeraciju koju je odlučio spominjati na svakoj sjednici Gradskog vijeća. Kazao je da je upozoravao na gradnju u segmentima u prošlom sazivu Gradskog vijeća i na sredstva koja će biti donirana od države, ali nisu došla te da vrlo teško možemo financirati sve što smo zamislili bez kreditnog zaduženja.

Gradonačelnik je kazao da se prva faza sportske dvorane gradi kroz dvije proračunske godine, a druga faza kroz jednu ili dvije godine te da su sve službe uz Razvojnu agenciju ŠKŽ uključeni u traženje sredstava za gradnju. Kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti postoje mogućnosti da će se kroz početak slijedeće godine pokriti jedan dio troškova.

Na aglomeraciji se radi maksimalno koliko može. Sva pripremna dokumentacija je iz šibenskog Vodovoda poslana Hrvatskim vodama u Zagreb i vraćena nazad u Šibenik. U pripravnoj smo fazi da raspišremo prve natječaje za upravljanje, vidljivost, razvoj i EU savjetovanje. Upravo ćemo sutra na sastanku s ministrom Čorićem pokušati dogovoriti tempo radova i kada možemo očekivati raspisivanje glavnog tendera za izvođenje radova. 

SRIMARSKO GROBLJE

Vijećnik Ante Gulin (NLSP) pitao je u kojoj je fazi dokumentacija za proširenje groblja na Srimi te kada se može očekivati početak, ali i završetak radova.

-    Dokumentacija je pri samom kraju, preostalo nam je još otkupiti komadić terena što je u toku. Trebalo je napraviti procjenu nekoliko stabala. Čim to riješimo idemo dalje u izgradnju novih grobova. Vrlo brzo ćemo vas obavijestiti, kazao je gradonačelnik Cukrov. 

TVRTKA ELOS I OTPIS DUGOVA

Vijećnica  Meri Bandl Valeš (LNM) je kazala da nakon što je prošli put pitala za tvrtku Bakin i izgubljeni spor da ima i informacije da su podignute tužbe koje su dobivene na sudu, a vezane su za otok Tijat i nelegalnu gradnju. Pitala je koliko je Grad za to uplatio, što je s tvrtkom Elos kojoj je se svake godine isplaćuje 10 – 30 tisuća kuna i izgubljenom parnicom te hoće li i u 2022. biti otpisa dugova.

Gradonačelnik je kazao da što se tiče Tijašnice Grad nema potraživanja niti će se tu tužiti, ali da ima informacije da se vode poluprivatni sporovi. Vezano za tvrtku Bakin u toku su pregovori za koje ne zna koliko će trajati, ali će se sve odluke zajednički donijeti na Gradskom vijeću.

Pročelnik Hrvoje Perica kazao je u godišnje izvješće o Proračunu ide i dio koji se tiče otpisa dugova sukladno propisima. Otpisa će biti još jer se ne može naplatiti od onog tko više ne postoji kao pravna osoba. U naplati dugova država je prva na listi čekanja, a gradovi sporedni i tek kasnije na redu. Tvrtki Elos isplaćeno je 10 tisuća kuna jer se žalila Komisiji za javnu nabavu koja je odredila da joj se refundiraju navedeni troškovi.

POMORSKO DOBRO

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Mačukat (NLSP) kazao je da Grad Vodice godišnje troši oko 4 i pol milijuna kuna na održavanje pomorskog dobra iz čeha se naplati milijun i pol kuna. 

-    Prihodi koji se od pomorskog dobra ostvaruju u Gradu Vodicama dijele se na tri dijela – po 33 % na državu, županiju i grad, dok je cjelokupni trošak na nama. Od Županije i države bi trebalo tražiti da nam refundiraju novac koji trošimo na pomorskom dobru, kazao je vijećnik Mačukat.

Gradonačelnik Cukrov je kazao da je to goruća problematika koja se tiče primorskih gradova te da se zakon nije mijenjao više od 15 godina.

-    Nezadovoljan sam granicama pomorskog dobra na našem području. Ulica kojom od obale dolazite do Gradske uprave je do kraja pomorsko dobro. Kontaktirao sam župana Jelića te vjerujem da ćemo početkom sljedeće godine podnijeti zahtjeve da se to primjereno uredi i Grad Vodice postane vlasnik barem dijela kojeg može biti, a zatim korištenje naplaćuje putem javnih površina, kazao je gradonačelnik Cukrov.

djelomob1.jpg