Srpanj 31, 2014 4100

Magareće trke i Jurjevgradska bitka: Događaji koji se ne propuštaju

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Sve je spremno za još jedne tribunjske Magareće trke. Jedna od najboljih pučkih fešta u Šibensko-kninskoj županiji, ujedno i jedna od najdugovječnijih, ove godine održava se po 47. put. Sama ideja potječe iz 1952. godine, kada su tribunjski studenti za vrijeme ljetnih praznika odlučili organizirati trku magaraca, da bi od 1957. prvog dana kolovoza trke, uz kraće prekide, postale tradicionalne. Pravo sudjelovanja imaju samo Tribunjci, a cilj je optrčati staru jezgu mjesta.

U FINALU SEDAM JAHAČA

- Svake godine Magareće trke privlače sve više posjetitelja što je u jednu ruku i razumljivo jer se zaista radi o pravom spektaklu. I ove godine 12 jahača obučenih u narodnu nošnju pokušat će svog ljubimca natjerati da prvi dođe do cilja što, poznavajući magareću ćud, ponekad zna biti prilično mukotrpno – govori nam Marko Grubelić iz Udruge Tribunj, zadužene za organizaciju cijelog događaja.

U finalnoj utrci, za pobjednika ovogodišnjih Magarećih trka, natjecat će se sedam jahača. Najprije će se održati tri trke sa četiri jahača od kojih će dva najbrža izboriti finalnu utrku, dok će u posljednjoj utrci svi poraženi dobiti još jednu priliku, a samo pobjednik ide u finale. Uvertira u Magareće trke održat će se dan ranije, na Večeri janjetine i piva, kada će se odrediti jahačke skupine, podijeliti natjecateljski brojevi i predstaviti ovogodišnji jahači. Na sam dan utrke, u 18 sati na plaži Zamalin, priliku za druženje i slikavanje s magarcima i jahačima imat će svi turisti i posjetitelji, nakon čega će se sudionici uputiti prema trkalištu i startu utrke koja počinje u 20 sati.

Voditelji programa biti će Mirko Fodor i Goran Ferara, a za zabavni dio programa, uz bogatu lutriju, pobrinut će se Maja Šuput i Joy bend.

JURJEVGRADSKA BITKA

Dva dana nakon Magarećih utrka, 3. kolovoza, tribunjski gosti imat će priliku vidjeti još jednu zanimljivu manifestaciju. Bitka za Tribunj ili Jurjevgradska bitka vratit će nas u 1617. godinu i trenutak topničkog napada španjolske galije na Tribunj koji je bio pod mletačkom upravom. Prema povisjenim činjenicama, španjolci su se iskrcali na obalu te je došlo do sukoba sa mletačkim mačevaocima ali i seljanima naoružanim vilama, noževima i sjekirama. Kako bi cijeli događaj dobio na autentičnosti, u tribunjski porat, u večernjim satima, uplovit će galija s koje će se ispaliti nekoliko pucnjeva nakon čega će se cijeli program preseliti na poluotok.

FOTO: Dinko Bažulić - Izvor: Šibenski portal - link na izvorni članak http://sibenskiportal.hr/2014/07/31/magarece-trke-u-tribunju-ocekuje-se-preko-10-tisuca-posjetitelja/

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 31 Srpanj 2014 13:22
djelomob1.jpg