Siječanj 13, 2022 3149 Jutarnji list

EMA upozorava: ‘Previše booster doza može oslabiti imunitet‘

EMA upozorava: ‘Previše booster doza može oslabiti imunitet‘ Unsplash
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Europska agencija za lijekove preporuča da države prorijede booster programe cijepljenja te ih, ovisno o hemisferi, vežu za razdoblje hladnoće odnosno zime

Europska agencija za lijekove upozorila je kako ponavljanje booster doza cjepiva može negativno utjecati na imunološki odgovor te stoga strategija ponavljanja doza možda neće dati očekivane rezultate. Preporuka je Europske agencije za lijekove da države prorijede booster programe cijepljenja te ih, ovisno o hemisferi, vežu za razdoblje hladnoće odnosno zime. Ta strategija cijepljenja bila bi nalik onoj koja se primjenjuje za gripu. - piše Jutarnji list

Ova preporuka Europske agencije za lijekove stigla je nakon što je više zemalja počelo razmišljati o drugoj booster dozi odnosno ukupno četvrtoj dozi cjepiva.

Izrael je ovaj mjesec postao prva država koja je administrirala četvrtu dozu za sve građane starije od 60 godina. U Velikoj Britaniji pak procjenjuju kako treća doza (prvi booster) sama po sebi nudi dovoljnu zaštitu te je četvrta doza (drugi booster) nepotrebna. No najavili su da će pratiti podatke te prilagoditi strategiju novim informacijama.

- Boostere možda možemo koristiti jednom ili dva puta, ali to nije nešto što bi neprestano trebali ponavljati - izjavio je za Bloomberg Marco Cavaleri, šef za biološke prijetnje Europske agencije za lijekove.

Uz to, iz Europske agencije za lijekove najavili su kako bi najranije u ožujku mogli odobriti nova cjepiva koja su prilagođena specifičnim varijantama SARS-CoV-2 virusa.

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 13 Siječanj 2022 15:22
djelomob1.jpg