Siječanj 20, 2022 1799

Izrael i Engleska ukidaju Covid potvrde: Može li ih ukinuti Hrvatska iako ima manji postotak cijepljenih?

Izrael i Engleska ukidaju Covid potvrde: Može li ih ukinuti Hrvatska iako ima manji postotak cijepljenih? Pixabay
Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Izrael bi trebao ukinuti sustav zelenih propusnica, ustvrdio je u utorak tamošnji ministar financija, iznimno utjecajni Avigdor Lieberman, na dan kada je uslijed širenja zaraze koronavirusa, odnosno njegove omikron varijante, evidentirano rekordnih 65.259 slučajeva. – piše Jutarnji list

Zelene propusnice u Izraelu su ekvivalent kontroverznih covid potvrda kakve su u uporabi u nizu europskih država, a čije je uvođenje dovelo do ogromnih javnih prijepora, uličnih prosvjeda, nerijetko i nereda, a u Hrvatskoj bi o tome, bude li utvrđeno da je u tu svrhu prikupljeno dovoljno potpisa, građani trebali odlučivati na referendumu.

S druge strane. britanski premijer Boris Johnson najavio je ukidanje gotovo svih mjera u Engleskoj, počevši od idućeg četvrtka, piše BBC.
Covid-potvrde više neće biti potrebne za većinu događanja, ali organizatorima je dozvoljeno da sami odluče hoće li ih zahtijevati. Također, maske više neće biti obavezne u školama, kao ni u javnom prijevozu, ali morat će se nositi u zatvorenim prostorima s puno ljudi.

Izrael ima 65%, Velika Britanija 70% dok Hrvatska ima 54 % potpuno cijepljenih od ukupnog broja stanovništva