Siječanj 31, 2022 1634

U organizaciji Udruge 1. A satnije 113. Šibenske brigade otkriveno spomen obilježje Borisu Bratiću u Islamu Grčkom

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Povodom 29. obljetnice pogibije hrvatskog branitelja Borisa Bratića, u organizaciji Udruge 1.A satnije 113. Šibenske brigade ZNG , otkrivena je spomen  ploča na Stošinoj glavi u Islamu Grčkom u nedjelju , 30. siječnja. 
Spomen ploču otkrila je obitelj pok.Borisa Bratića. Boris Bratić poginuo je kao pripadnik  113. Šibenske brigade, 31.siječnja 1993. godine u akciji Maslenica. 

Boris Bratić (1971. - 1993.) bio je zapovjednik skupine 113. ročne pješačke Šibenske brigade koja je u operaciji Maslenica imala zadatak štititi bok 4. gardijske brigade HV-a koja je napadala u smjeru Suhovare - Drače - Veljane, na desnoj zoni Suhovare - Poličnik - Drače, a na lijevoj Rupalj i Baštica.

Ispred spomen obilježja vijence su položili i svijeće zapalili obitelj pok. Borisa Bratića, Udruga 1.A satnije 113. Šibenske brigade ZNG, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, Ivan Vukić, umirovljeni general Damir Krstičević, Tomislav Bulić gradonačelnik Grada Benkovca sa svojim zamjenikom Tomislavom Klaricom, mnogobrojne braniteljske udruge proizašle iz Domovinskog rata Zadarske i Šibensko-kninske županije. 

Zadarski vojni kapelan don Ivo Topalović blagoslovio je  spomen ploču i prigodnom  molitvom dao  odrješenje  za dušu  pok. Borisa Bratića. 

Sve nazočne srdačno je pozdravio predsjednik Udruge 1.A satnije 113. Šibenske brigade ZNG Dragan Toljan -Tetejac .

- Hvala Borise tebi i svim herojima Domovinskog rata za mir koji mi danas svi skupa uživamo, hvala obitelji, tu su otac, majka i brat. Hvala vam na svemu, znam da vam nije lako i nikada vam neće biti lako. Hvala vam u  ime cijele hrvatske vlade i hrvatske Domovine. Naša zadaća i naša obaveza je upravo sačuvati uspomenu na sveti Domovinski rat i ovakve ljude, koji su bili hrabri i odvažni. 
Drago mi je da to činimo. 

Dragi prijatelji budimo ponosni, budimo zajedno, budimo jedinstveni u današnjoj Hrvatskoj, kazao je na kraju u nadahnutom govoru umirovljeni general Damir Krstičević . - Udruzi 1. A satnije 113. Šibenske brigade zahvaljuje se Gradu Benkovcu, poduzećima Golemi d.oo Vrana, Galić d.o.o. Imotski, Montmetal  d.o.o. Benkovac i cestogradnji  Mitrović d.o.o . iz Zelengrada ,  koji su pomogli da se predivno izgradi  ovo spomen obilježje za našeg Borisa, kazao je Dragan Toljan -Tetejac predsjednik Udruge 1.A satnije 113 Šibenske brigade .

Članovi obitelji, suborci od pok. Borisa Bratića, dobili su mjesto na kojemu će se moći pomoliti, prisjećati svog tragično nastradalog sina, brata i suborca. Dostojanstveno i s posebnim pijetetom obilježena  je  29. obljetnica tragične pogibije Borisa Bratića .

Tekst i foto : Marko Ledenko-Mane   

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 31 Siječanj 2022 18:33
djelomob1.jpg