Veljača 12, 2022 2086

POGLEDAJTE ŠTO SE MIJENJA: Nova preporuka HZJZ-a za učenike koji se samotestiraju

POGLEDAJTE ŠTO SE MIJENJA: Nova preporuka HZJZ-a za učenike koji se samotestiraju Pixabay/Ilustracija
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Mjera redovitog samotestiranja je dobrovoljna. Za njenu uspješnu i učinkovitu provedbu važno je da što više učenika sudjeluje u redovitom samotestiranju - poručili su iz HZJZ

HZJZ je objavio nove upute o samotestiranju učenika te naveo kako u nekim situacijama dio učenika ni ne treba testiranje ili da će se ono provoditi po posebnom dogovoru sa školom.

Navode i kako samo testiranje nije obavezno. No, učenici osnovnih i srednjih škola koji sudjeluju u redovitom samotestiranju, oslobođeni su samoizolacije (karantene) u slučaju kontakta s pozitivnom osobom neovisno o cijepnom statusu i preboljenju.

- Mjera redovitog samotestiranja je dobrovoljna. Za njenu uspješnu i učinkovitu provedbu važno je da što više učenika sudjeluje u redovitom samotestiranju - poručili su iz HZJZ.

O mjeri samoizolacije učenika

  •     dobrovoljno
  •     besplatno
  •     provodi se brzim antigenskim testovima na virus SARS-CoV-2 za samotestiranje
  •     testovi se preuzimaju u školama
  •     uspješnim provođenjem ukida se mjera samoizolacije (karantene) za učenike

Cilj mjere samotestiranja učenika je povećati vjerojatnost za što duže održavanje nastave uživo u prostorima škole ukidanjem mjere zdravstvenog nadzora u samoizolaciji (karanteni).

Djeca i učenici kod svih kontakata, uključujući kućni kontakt trebaju se samotestirati odmah nakon zadnjeg kontakta i 5-7 dana od kontakta (kao i odrasli); ovo samotestiranje kod kontakta s pozitivnom osobom učenici mogu provesti u vlastitom aranžmanu ili u okviru redovitog samotestiranja učenika ako u njemu sudjeluju. Uz to potrebno se pridržavati epidemioloških mjera i nositi masku primjereno dobi kao što je predviđeno. Učenici su oslobođeni samoizolacije na temelju preboljenja i/ili cijepljenja neovisno o tome sudjeluju li u redovitom samotestiranju ili ne.

Učenici koji sudjeluju u redovitom samotestiranju a nisu oslobođeni samoizolacije na temelju preboljenja i/ili cijepljenja, kada dijele kućanstvo s pozitivnom osobom (obiteljski kontakt) trebaju se učestalije samotestirati u vlastitom aranžmanu i to svaka dva dana tijekom 7 dana od kontakta s pozitivnim ukućanom (u slučaju da se ne mogu fizički odvojiti od pozitivnog ukućana, samotestiraju se svaka dva dana tijekom izolacije pozitivnog ukućana i još 7 dana po isteku izolacije).

 

djelomob1.jpg