Veljača 17, 2022 1164 HRT

Oporba u Saboru: Skandalozno je da liječnici prijavljuju privremenu nesposobnost za vožnju

Oporba u Saboru: Skandalozno je da liječnici prijavljuju privremenu nesposobnost za vožnju Pixabay/Ilustracija
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Saborska oporba u srijedu je, tijekom rasprave o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, skandaloznom ocijenila prijedloge po kojima bi liječnici prijavljivali privremenu nesposobnost svojih pacijenata da voze. Vladajući su pak isticali da će se izmjenama tog zakona povećati zaštita zdravlja i života sudionika u prometu.

Liječnici upozoravaju vozača i policijsku upravu 

Katić je rekao i da se zakonom uvodi mogućnost da liječnici izdaju obavijesti o privremenoj nesposobnosti za upravljanje vozilima zbog privremenog zdravstvenog stanja vozača. Izmjenama i dopunama zakona, pojasnio je, uvodi se mogućnost da liječnik koji je obavio pregled ili je liječio vozača te izabrani liječnik, ako je na zdravstvenom pregledu ili tijekom liječenja utvrdio zdravstveno stanje radi kojeg vozač nije više sposoban upravljati vozilom, privremeno, a najduže na šest mjeseci, da upozorenje vozaču. Uz upozorenje vozaču, o tome trebaju obavijestiti policijsku upravu i postaju prema mjestu prebivališta.

Ta odredba izazvala je niz replika zastupnika te je odgovarajući na pitanje Željka Pavića (Klub zastupnika Socijaldemokrata), Katić odgovorio da će struka odrediti smiju li vozači koji piju npr. lijekove protiv alergije na kojima piše da, ako ih se uzima, ne smiju upravljati vozilima, to i činiti. "Do sada nije bilo problema", čudio se Pavić.

SDP neće podržati prijedlog izmjena zakona, jer, kako je objasnila Andreja Marić (Klub zastupnika SDP), nisu uvaženi prijedlozi struke vezani uz pitanje liječničkih pregleda vozača. Osim toga, dodala je, ima vrlo malo biciklističkih staza izgrađenih za sigurnu vožnju biciklista, staze nisu odvojene od kolnika već su samo označene žutom trakom, a najčešće nema niti toga.

Kekin: Predložene izmjene zakona skandalozne

Ocijenivši skandaloznim predložene izmjene zakona, Ivana Kekin (Klub zeleno-lijevog bloka) rekla je da bi po njima liječnik obiteljske medicine bio odgovorna osoba koja bi trebala svakoga dana, svakoga pacijenta, prilikom svakoga pregleda, procjenjivati je li sposoban ili ne za upravljanje motornim vozilima.

- Taj prijedlog je skandalozan i neprihvatljiv jer neće povećati sigurnosti na cestama, nego upravo suprotno, poručila je. Smatra da pacijenti zbog toga neće ići svojim liječnicima obiteljske medicine jer će znati da im se to može dogoditi, a zbog toga, kazala je, neće ni prijaviti zdravstvene tegobe koje imaju te neće uzimati propisanu terapiju.

Darko Klasić (Klub zastupnika HSLS-a i Reformista) ocijenio je da prijedlogom izmjena Zakona neće biti administrativnog rasterećenja liječnika i policijskih službenika nego će ih se, naprotiv, dodatno opteretiti budući da se liječnicima, osim dosadašnje obaveze prijave zdravstveno nesposobnih vozača, dodaje i nova obaveza prijave privremeno nesposobnih vozača.

Grba Bujević: Zdravstveni pregled vozača treba biti "u rukama struke" 

Za razliku od oporbe, Maja Grba Bujević (Klub HDZ-a) istaknula je važnost izmjena Pravilnika o zdravstvenom pregledu vozača i kandidata za vozače poručivši kako to treba biti "u rukama struke". Poručila je i da samo struka u Ministarstvu zdravstva i liječnici različitih specijalizacija mogu donijeti njegove izmjene i dopune koje će točno regulirati stanja koja dovode do smanjene sposobnosti upravljanja motornim vozilom.

Tijekom rasprave oporbeni zastupnici upozorili su da izmjene zakona ne potiču biciklizam i smanjenje automobilskog prometa, zagađenje i ispunjenje ekoloških ciljeva već dodatno otežavaju ionako tešku, nezahvalnu i nesigurnu poziciju biciklista na cestama.

Saborski zastupnici u prvom čitanju raspravili su i prijedlog Zakona o priznavanju i vrednovanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija kojim se propisuje priznavanje inozemnih obrazovnih kvalifikacija u svrhu pristupa tržištu rada te u svrhu nastavka obrazovanja.

Izvor vijesti: HRT

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 17 Veljača 2022 14:11
djelomob1.jpg