Veljača 24, 2022 3941

RUSKI napad na Ukrajinu je počeo, stiže val izbjeglica iz Ukrajine

RUSKI napad na Ukrajinu je počeo, stiže val izbjeglica iz Ukrajine Screenshot: DW
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

RUSKI napad na Ukrajinu je počeo. Jedan od aspekata rata je val izbjeglica iz Ukrajine.

Oleksij Reznikov, ukrajinski ministar obrane, prije nekoliko je dana upozorio da bi otvoreni rat u Ukrajini značio kaos za cijelu Europu, a jedan od problema bi bilo tri do pet milijuna izbjeglica iz Ukrajine. A otvoreni rat je počeo, i to za vrijeme zasjedanja Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Dosadašnji rat na istoku Ukrajine je osim 15 tisuća mrtvih i 30 tisuća ozlijeđenih uzrokovao i migraciju 1.5 milijuna Ukrajinaca. Većina tih migranata se do sada zadržala u Ukrajini, većinom u zapadnom dijelu zemlje. Nije bilo egzodusa Ukrajinaca prema EU.

Kamo će krenuti val izbjeglica?
Ali nova situacija će uvelike povećati broj migranata, od kojih će dio tražiti novi život izvan Ukrajine. Pri tome je logično EU prva na udaru, posebno Poljska, Rumunjska, Mađarska i Slovačka. Dio će se zaputiti prema Hrvatskoj, ili će dogovorom na razini EU Hrvatska preuzeti dio migranata. 

Rumunjski ministar obrane Vasile Dincu već je objavio da bi njegova zemlja bila spremna primiti do pola milijuna izbjeglica iz Ukrajine. Poljska se već počela pripremati za prihvat ukrajinskih izbjeglica, a Mađarska je pak poslala vojsku na granicu s Ukrajinom.

250 tisuća Ukrajinaca već ima dozvolu za stalni boravak u Poljskoj, a procjenjuje se da čak od milijun do dva milijuna povremeno radi u Poljskoj. Dio njih radi ilegalno pa točne brojke nisu dostupne. Ukrajincima je Poljska ono što je Hrvatima Njemačka.

Poljska i Rumunjska, koje imaju najdužu granicu od članica EU prema Ukrajini, ipak ne mogu primiti prognozirane milijune imigranata iz Ukrajine pa će se morati stvoriti plan na razini EU o raspodjeli prihvata migranata po zemljama.

Hrvatska je spremna prihvatiti Ukrajince
O pitanju migranata iz Ukrajine reporteri portala Index.hr su pričali s Bojanom Glavaševićem, saborskim zastupnikom i članom saborskog Odbora za vanjsku politiku.Otkrio je da se o izbjegličkom valu intenzivno raspravlja na Odboru za vanjsku politiku. Stav parlamentarne većine je izuzetno otvoren prema mogućnosti prihvata većeg broja izbjeglica iz Ukrajine, ako dođe do izbjegličke krize, jasan je Glavašević.

"Informacija koju smo tijekom rasprave na Odboru dobili je da postoji procjena međunarodnih organizacija (doduše, stara nekoliko dana, što znači da je možda i zastarjela do sada) koja govori o nešto više od milijun izbjeglica u slučaju sukoba. Neke druge procjene koje sam čuo danas govore o mnogo većem broju, između tri i pet milijuna. Iskreno se nadam da nećemo imati prilike saznati."

Glavašević napominje da vlada nema jasan plan prihvata izbjeglica i taj stav je usuglašen na Odboru te upućen Ministarstvu vanjskih poslova.

"Što se tiče postojanja adekvatne infrastrukture za prihvat izbjeglica, predstavnici vlade nas uvjeravaju da nešto već postoji, a da se ti kapaciteti mogu u kratkom roku povećati prilagođavanjem i aktiviranjem nekih resursa još iz vremena Domovinskog rata", informira nas Glavašević te napominje da osobno smatra kako bi Hrvatska trebala prihvatiti dio izbjeglica iz Ukrajine, prije svega jer je to ispravna stvar, ali i zbog toga što time pokazujemo istu vrstu solidarnosti koju su mnoge zemlje pokazale kada je Hrvatska bila žrtva oružane agresije.

Cijeli članak pročitajte na Index.hr

djelomob1.jpg