Veljača 25, 2022 2047

Pripravnost zbog Ukrajine: Gradsko društvo Crvenog križa Vodice spremno za pružanje tehničke pomoći krovnoj organizaciji HCK-a

Fotografija je ilustrativna Fotografija je ilustrativna Izvor: HCK
Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Hrvatski Crveni križ (HCK) izražava duboku zabrinutost zbog eskalacije sukoba u Ukrajini te je kao dio Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca svoje snage stavio u fazu pripravnosti za slučaj potrebe prihvata izbjeglica.

Prema trenutnim predviđanjima, moguće je očekivati veći broj izbjeglica iz Ukrajine u Poljsku, Slovačku, Mađarsku i Rumunjsku, kojima će pomoć pružiti nacionalna društva Crvenih križeva iz tih zemalja. Ta su društva dio mreže "Susjedi pomažu prvi", čijim radom trenutno koordinira Hrvatski Crveni križ, kaže se u priopćenju.

Dođe li do prihvata izbjeglica u Hrvatskoj, HCK će biti spreman pružiti im pomoć. Trenutno se provodi definiranje prihvatnog kapaciteta, u što su uključena društva Crvenoga križa koja imaju mogućnosti smještaja ljudi na području Hrvatske.

Kako saznajemo Gradsko društvo Crvenog križa Vodice nema vlastite  kapacitete za smještaj (odmarališta), ali su i bit će uključeni u pružanje tehničke pomoći (prihvat i slanje humanitarne pomoći, poslovi službe traženja i spajanja obitelji kao i sve ostale poslove u dogovoru  i koordinaciji sa krovnom organizacijom HCK-a) ako do toga dođe i bude potrebe.

djelomob1.jpg