Veljača 28, 2022 2191

Sberbank u Hrvatskoj i Sloveniji propada ili će vjerojatno propasti. Što ako imate kredit u toj banci?

Sberbank u Hrvatskoj i Sloveniji propada ili će vjerojatno propasti. Što ako imate kredit u toj banci? Pixabay
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Europska središnja banka (ECB) ocijenila je da Sberbank Europe AG i njezine dvije podružnice u bankarskoj uniji, Sberbank d.d. u Hrvatskoj i Sberbank banka d.d. u Sloveniji propadaju ili će vjerojatno propasti zbog pogoršanja njihove likvidnosti.

Kako se naglašava u priopćenju Hrvatske narodne banke, neovisno o konačnoj odluci o sudbini banke, depoziti klijenata Sberbank d.d. osigurani su do 100 tisuća eura u skladu sa Zakonom o sustavu osiguranja depozita, te je u tom smislu više od 90 posto deponenata u Sberbank d. d. zaštićeno.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače 2022., Europska unija i Sjedinjene Države donijele su paket sankcija koje su imale brz i značajan utjecaj i na poslovanje Sberbank d.d., podsjeća HNB. Zbog naglog narušavanja likvidnosti, Europska središnja banka (ESB) koja izravno nadzire ovu banku, u ponedjeljak 28. veljače objavila je da Sberbank d.d. propada ili će vjerojatno propasti.

Kako je priopćeno, u skladu sa svojim mandatom ESB je o toj ocjeni obavijestio Jedinstveni sanacijski odbor (SRB), središnje sanacijsko tijelo unutar bankovne unije. SRB je ustanovio da banka propada ili će vjerojatno propasti i donio odluku o moratoriju poslovanja Sberbank d.d. slijedom koje je i HNB donio odgovarajuće rješenje. Moratorij će trajati do utorka, 1. ožujka, do 23:59:59 sati. Do isteka moratorija Jedinstveni sanacijski odbor donijet će odluku o sljedećem koraku uzimajući u obzir očuvanje financijske stabilnosti i javni interes. Za vrijeme dvodnevnog moratorija građani i poduzeća (deponenti) moći će ukupno dnevno raspolagati iznosima do 7280 kuna, priopćeno je iz HNB-a.

Hrvatska narodna banka podsjeća da su "u skladu sa Zakonom o sustavu osiguranja depozita sredstva deponenata na računima kreditne institucije (uključujući tekući račun, oročeni depozit i štedni depozit) osigurana za isplatu do 100.000,00 eura, a iznimno i depoziti koji zadovoljavaju propisane kriterije za privremeni visoki saldo zaštićeni su u iznosu do 130.000,00 eura. Depoziti klijenata Sberbank d.d. osigurani su neovisno o budućoj odluci Jedinstvenog sanacijskog odbora o ovoj banci."

Više od devedeset posto deponenata u Sberbank d.d. zaštićeno je sustavom osiguranja depozita, naglašava se u priopćenju.

Sberbank Hrvatska: Intenzivno radimo na rješavanju ove izvanredne situacije

Sberbank Hrvatska se posljednjih dana suočava s pojačanim pritiscima klijenata i zahtjevima za prijevremenim povlačenjem štednje i depozita iz Banke. Zbog rezultirajućeg utjecaja na likvidnost, HNB donio je Rješenje kojim se na snagu stavlja dvodnevni moratorij na plaćanja koji istječe u utorak, 1. ožujka u 23:59:59 sati, potvrdila je Sberbank Hrvatska.

Sberbank Hrvatska izražava žaljenje zbog ove neugodne situacije s kojom se suočavaju klijenti, poslovni partneri i zaposlenici. Iz banke poručuju da se naporno rade na odgovornom rješavanju ove neočekivane situacije, a cilj im je zaštititi klijente i zaposlenike te nastaviti poslovanje bez ikakvih poteškoća što je prije moguće. 

Za vrijeme dvodnevnog moratorija građani i poduzeća (deponenti) moći će ukupno dnevno raspolagati iznosima do 7280 kuna.

Iz banke podsjećaju da su u skladu sa Zakonom o sustavu osiguranja depozita sredstva deponenata na računima kreditne institucije (uključujući tekući račun, oročeni depozit i štedni depozit) osigurana za isplatu do 100.000,00 eura, a iznimno i depoziti koji zadovoljavaju propisane kriterije za privremeni visoki saldo zaštićeni su u iznosu do 130.000,00 eura. Depoziti klijenata Sberbank d.d. osigurani su neovisno o budućoj odluci Jedinstvenog sanacijskog odbora o ovoj banci. 

Sberbank d.d. je osma banka po udjelu u ukupnoj aktivi na hrvatskom bankarskom tržištu. 

Od 15. veljače 2012. godine članica je Sberbank grupe. Klijentima pruža financijsku podršku u Hrvatskoj putem 31 poslovnice u 22 grada. Na dan 31. prosinca 2020. godine, bilančna suma Banke iznosila je 11.057.765 tisuća kuna, dok je adekvatnost kapitala iznosila 17,81 % što ukazuje na visoku sigurnost i stabilnost banke, poručuju iz te banke.

ZA ONE koji imaju kredite u Sberbanci ne mijenja se zapravo ništa, glavna je poruka ministra financija Zdravka Marića u izjavi za Index koju je dao ovog vikenda. 

"Građani će nastaviti otplaćivati kredite s obzirom na to da se radi o obvezi građana prema kreditnoj instituciji. Dakle, obveze se nastavljaju ispunjavati i krediti se i nadalje moraju vraćati, tj. otplaćivati u redovnim rokovima", istaknuo je ministar financija Marić za Index. 

djelomob1.jpg