Ožujak 04, 2022 3013

Zoltan Kabok u RTL Direktu o ratu u Ukrajini: Sve je to scenarij koji je unaprijed pripremljen, ovo je priča koja traje već 15-20 godina

Zoltan Kabok u RTL Direktu o ratu u Ukrajini: Sve je to scenarij koji je unaprijed pripremljen, ovo je priča koja traje već 15-20 godina snimka zaslona
Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Zoltan Kabok bio je u Ukrajini kad je Rusija anketirala Krim, a RTL-ova Leona Šiljeg bila je u Kijevu kad je krenula ruska invazija na Ukrajinu. Oboje su bili gosti kod Mojmire Pastorčić u RTL Direktu
Kabok je bio u Ukrajini 2014. godine.

"Leona će otkriti taj tajni dio izlaska, ali me ovo podsjetilo oko izvlačenja iz Krima. Bio sam 2014. tada kada su Rusi ušli na Krim u blitzkriegu od nekoliko dana. Od proruskih i proukrajinskih prosvjeda, do tzv. malih zelenih ljudi, ruskih vojnika bez oznaka koji su došli, promijenili zastavu u Simferopolju i kolege novinari i mi smo u roku nekoliko sati dobili upozorenje da izađemo, da imamo ukrajinske pečate, da će to biti Ruska federacija i da tu ne možemo biti. 800 kilometara od Simferopolja do Donjecka, 6 ili 9 sati, nije neko iskustvo", kazao je Kabok.

Kabok  se i osvrnuo na aktualnu rusku retoriku.

"Retoriku koja Rusija danas ima o Ukrajini kao fašističkoj državi u kojoj vladaju nacisti i narkomani, to je Putin počeo propagirati 2014. nakon aneksije Krima i to je plan koji je sustavno provođen svo ovo vrijeme. Možda će se gledatelji sjetiti, u jednoj od njegovih zadnjih izjava bila je rečenica 'ovo sam odavno prije trebao napraviti'. Imao sam priliku u Donjecku razgovarati s ministrom obrane tzv. obrane Donjecke Narodne Republike koji mi je rekao da je 2014. postavio plan koji gledamo kao danas. Plan ruske okupacije u trajanju od 11 do 14 dana uz angažman snaga od 130 do 190 tisuća vojnika. Amerikanci su danas rekli da su Rusi ušli s 90 posto pripremljenih snaga za okupaciju", kazao je Kabok. 
Kazao je i da je prije 8 godina vidio neke karte vezane uz napad na Ukrajinu, ali da ih nisu mogli snimiti. 

Osvrnuo se i na rusku vojsku.

"U situaciji kojoj svjedočimo svakog dana, u 20 i nešto godina sam imao prilike imati doticaja s raznim vojnim snagama, paravojnim postrojbama, militantima i islamistima, ali nikad bezobzirnije ratnike od Rusa i ruske vojske nisam sreo i vidio. Sa svima možete razgovarati, pregovarati, kad vide kameru neki su popustljiviji, kad Rus kaže ne, pogleda te hladnim očima s ispijenim licem i tu je završena priča", kazao je Kabok.

Rizk Casino Bonus

Kabok je komentirao usporedbe između rata Rusije i Ukrajine i Domovinskog rata u Hrvatskoj. 

"Jako je slično. Zgodna karikatura koja može najbolje vizualizirati sliku - imate Slobodana Milošević kako hoda po snijegu i iza njega par metara ide Putin istim stazama. Od načina retorike, sjećate se kako su srbijanski mediji etiketirali ustašku vlast u Hrvatskoj, krvnike, zaštit ćemo srpsku nejač, Putin govori kako će zaštiti rusko stanovništvo, pogotovo na istoku Ukrajine. Rusija je podijelila 720 tisuća ruskih državljanstava i putovnica u Donbasu. Sve je to scenarij koji je unaprijed pripremljen. Ovo je priča koja traje već 15-20 godina", kazao je Kabok.

Kabok je kazao da se trenutno priča o pregovorima te da je to Hrvatska prošla u Domovinskom ratu. 
"Svaki pregovori koje smo imali, koje je hrvatska strana imala s agresorom, nakon toga su bila veća razaranja i veće žrtve. ovi pregovori su farsa. Putin će početi pregovarati ka dosegne vršnu točku, po procjenama to je rijeka Dnjipra koja dijeli Ukrajinu na dva dijela. Na istočnoj strani je 30 posto Rusa i nakon toga bi s počelo ozbiljnije pregovarati ako su Putinu cilj pregovori", kazao je Kabok.
Cijeli intervju pogledajte na RTL -u

djelomob1.jpg