Ožujak 07, 2022 1781

Vlada fiksirala marže trgovaca i smanjila trošarine na gorivo

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

"Svjedoci smo događaja u Ukrajini i posljedica u cijeni energenata koje su dosegle rekordne razine, kazao je na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković. Prethodnom uredbom, dodao je - Vlada je fiksirala maloprodajne cijene benzina, dizela i plavog dizela te najavio nove mjere kojima će se ograničiti rast cijena naftnih derivata. 

- Da danas ne donesemo nove uredbe, sutra bi cijena dizelskog goriva iznosila 13,71 kn, a za benzinsko 13,28 kn. Vlada će danas dovesti nove uredbe kojima će se uvesti novi koncept u smislu fiksiranja marži trgovaca naftnim derivatima i snižavanja trošarina na dizelsko i benzinsko gorivo. Cilj nam je osgurati sigurnu i potpunu opskrbu derivatima i smanjiti rast cijena, poručio je Andrej Plenković.

Ukupna marža za dizelsko gorivo i benzinsko gorivo fisira se na 0,75 lipa po litri i 0,50 kuna za plavi dizel. Izmjenama uredbe o trošarinama na rok od 90 dana smanjuju se iznosi trošarina, 40 lipa za benzin i 20 lipa za dizel. 

Cijena dizela od sutra 12,53 kn, cijena benzina 12,19 kn

Vlada očekuje da će cijena dizela od sutra biti 12,53 kune, cijena benzina 12,19 kuna po litri, a plavog dizela 8,04 kune, a da bi bez Vladine intervencije benzin stajao 13,28, dizel 13,71, a plavi dizel 8,81 kunu, rekao je Plenković. Ako bi se išlo s produljenjem fiksiranja maloprodajne cijene, mnogi distributeri na tržištu suočili bi se sa situacijom da posluju s gubitkom, a što bi posljedično moglo dovesti i do zatvaranja nekih benzinskih postaja, dodao je.

- Kako bismo izbjegli takvu situaciju (...), omogućit ćemo njihovo daljnje poslovanje uz fiksiranje ukupne marže za dizelsko gorivo i benzinsko gorivo na 0,75 kuna po litri i 0,50 kn po litri za plavi dizel, rekao je Plenković. Uz to će, kako je dodao, izmjenama Uredbe o trošarinama država na rok od 90 dana smanjiti iznose trošarina na dizelsko i benzinsko gorivo i to za 40 lipa po litri bezolovnog motornog benzina te 20 lipa po litri dizelskog goriva.

Prema Vladinim procjenama, novim mjerama rast cijene po litri goriva, bilo dizelskog bilo benzinskog, koji bi po realnim tržišnim kretanjima iznosio oko dvije kune, uspjet će se zadržati na porastu u rasponu od 80 lipa do 1,20 kuna.

- Na taj način želimo doprinijeti smanjenju cjenovnog udara na naše građane, a to će prema našim izračunima doći do smanjenja prihoda državnog proračuna od trošarine na energente preko 150 milijuna kun", rekao je Plenković. Najavio je da će Vlada nastaviti pratiti cijene goriva na mediteranskom ržištu i po potrebi reagirati. Premijer je na početku sjednice izvijestio o boravku članova Vlade u Dubaiju, hrvatskom danu na EXPO-u i održanom gospodarskom forumu. 

Izvor vijesti i foto: HRT

djelomob1.jpg