Ožujak 12, 2022 2469 Ines Novković

Zavičajna udruga vodičkog kraja u Zagrebu započela je s obilježavanjem 50-te obljetnice postojanja, a čiji su vodički proljećari bili dio inicijativnog odbora

Zavičajna udruga vodičkog kraja u Zagrebu započela je s obilježavanjem 50-te obljetnice postojanja, a čiji su vodički proljećari bili dio inicijativnog odbora Fotografije: Ines Novković
Ocjeni sadržaj
(10 glasova)

Zavičajna udruga vodičkog kraja u Zagrebu pridružila s programom „Sjećanje na '71 – Filip Vučak i studenti vodičkoga kraja“ obilježavanju 50-te obljetnice Hrvatskog proljeća. Program je podržao Grad Vodice, kojem se je pridružila Općina Tribunj, a tribina je održana u petak u dvorani Matice Hrvatske. 

- Inicijativu obilježavanja ovog događanja dao je 2021. Šime Strikoman koji, poznavajući povijesni doprinos u studentskom mas pokretu '71 našeg sugrađanina Filipa Vučka, predložio njegov portret pridružiti nizu Milenijska lica. Uz Vučka, Strikoman je počekom 2022. realizirao i portrete studenata proljećara  Vodičana – Mije Španja i Krste Roca te Jelicu Stipanićev Mustapić iz Tribunja – kazala nam je Tončika Cukrov, predsjednica Zavičajne udruge vodičkog kraja koja stoji iza organizacije.

Vodice su 1971. obilježavale 30 godina od početka NOB-a u kojem je veliki broj Vodičana položio svoje živote. To je bio i razlog što je 18. srpnja otvoren spomenik NOB-a, autora Marjana Burgera.

- Bila je to velika svečanost u Vodicama. U isto vrijeme, kako kulturna, tako i politička scena u Hrvatskoj doživljava uzlet kojeg danas nazivamo Hrvatskim proljećem. U okviru HP - masovnog pokreta s početka 1970-ih uzlet se događao u okviru Studentskog sveučilišta, kako u Zagrebu tako i diljem tadašnje države. Studenti su sudjelovali u raspravama i raznim akcijama, stvarala se je kultura koja je donosila novosti i dotada nezamislive vrijednosti – nastavlja Tončika Cukrov.

Cilj ovog kulturnoga događanja je ukazati na doprinos utemeljenju moderne hrvatske države i na refleksiju tog masovnog pokreta na brojne osobne sudbine kao i da mjesto rođenja nema značajniju ulogu ako je borba usmjerena na traženje općih demokratskih vrijednosti.

- Vodičanin Filip Vučak je bio jedan od studentskih aktivista. Vodički studenti - Mijo Španja, Budimir Šain i Krste Roca, iako su djelovali samo lokalno, dijelili su sudbinu progonjenih proljećara. Kao i ostali mladi dali su svoj strastveni doprinos, ali u vremenu kada okolnosti nisu dopuštale veće reforme već su bili stigmatizirani, a nove ideje su sustavno gušene.

 

Filip Vučak studirao je na Filozofskom fakultetu francuski jezik i kroatistiku te je kao član FOSS-a Filozofskog fakulteta za Skupštinu Sveučilišta. Pri policijskom hapšenju studenata obavljao je tehničke poslove na stroju za umnažanje studentskih aktivističkih materijala te je bio među prvima uhićenicima i zbog toga je odslužio 90 dana u pritvoru. - Njegov je put nadalje bio iznimno zanimljiv, od studiranja povjesti na Sorboni u Parizu, a kasnije kao zaposlenik turističke agencije Atlas Airtoursa putovao je po najtraženijim turističkim destinacijama južne Europe i sjeverne Afrike (Španjolska, Tunis, Grčka, Italija). Početkom 1990-ih počinje raditi u diplomaciji gdje je dao izniman doprinos međunarodnom ugledu Hrvatske. 

Gosti najavljeni na tribini, Dražen Budiša, Ivan Zvonimir Čičak, Ljerka Mintas Hodak, Stjepan Sučić bili su aktivni sudionici studentskoga pokreta Hrvatskoga proljeća koji su se u spomen na Filipa Vučka rado odazvali. Gospodin Čičak te gospođa Mintas Hodak zbog bolesti nisu mogli prisustvovati događanju. Gospodin Budiša govorio je o dijelu svog govora obrane izgovorenog tijekom suđenja. Težište njegove obrane je bio je u kontekstu obrane karaktera studentskog pokreta koji je okupljao studente željenih društvenih promjena i koji nikada nije imao ambicija, a niti je prerastao u političku organizaciju za što je bio optužen.

- Gospodin Sučić govorio je o studentima toga vremena koji su bili željni znanja te su uz važnost da budu izvrsni studenti upisanih studija odlazili na razna društveno-kulturna događanja kako bi proširili svoja znanja. Neki od studenata pohađali su Institut za teološku kulturu koja im je dodatno omogućavala uvid u suvremenu teologiju. 

Kršćanska sadašnjost, izdavačka kršćanska okupljala je mnoge djelatnike koji su se zauzimali za koncilsku obnovu u Hrvatskoj te je objavila niz izdanja koja su promicala dijalog sa suvremenim društvom. Uz izdanje Biblije kojem je urednik bio uz bibličara dr Bonaventuru Dudu bio i književnik dr Jure Kaštelan, preko niza teološko-filozofskih izdanja, objavljivani su i časopisi poput Kane u velikim tiražama. Kana je bila časopis za svaku obitelj u kojem su bili tekstovi religiozna sadržaja, ali i tekstovi posvećeni kulturi, modi i zabavi.

- Davor Ivo Stier govorio je o osobnom iskustvu rada s Filipom Vučkom kao voditelju kabineta ministra vanjskih poslova RH dok je on obavljao tu dužnost. Ukazao je na niz njegovih doprinosa dok je obavljao dužnost diplomata od kojih je među ostalim bilo rješavanje slučaja Dajla, a kada je  Vučak bio u ulozi  hrvatskog veleposlanika pri Svetoj Stolici.

Događanje je organizirano u prostorima Matice Hrvatske te je tribinu pozdravio Mario Jareb, potpredsjednik, a gradonačelnik Grada Vodica, gospodin Ante Cukrov, i u ime načelnika Tribunja Antonio Perkov pozdravili su goste tribine i nazočne posjetitelje.

- Uz Zavičajce i prijatelje, tribini su nazočili i članovi Matice, a svoj doprinos nazočnošću su dali sudionici Hrvatskoga proljeća, Vodičanin Krste Roca te Jelica Stipaničev Mustapić iz Tribunja, kojoj je kao brucošici trajno oduzeto pravo na studentski dom, a kasnije na napredovanju u karijeri više medicinske sestre. S ovim događanjem Zavičajna udruga ujedno je započela s obilježavanjem svoje 50-te obljetnice postojanja, a čiji su vodički proljećari bili dio inicijativnog odbora – naglasila je na kraju Tončika Cukrov.

Fotografije: Ines Novković

Poslijednja izmjena dana Nedjelja, 13 Ožujak 2022 11:27
djelomob1.jpg