Ožujak 19, 2022 1969

Mladež HDZ-a i Zajednica žena HDZ-a “Katarina Zrinski” ŠK županije obilježili Svjetski dan voda na Skradinskom buku u prelijepom Nacionalnom parku Krka

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Podzemne vode slogan su pod kojim se ove godine obilježava 22. ožujka u cilju razvoja svijesti o vodi kao nezamjenjivom resursu; istraživanje, zaštita i odgovorna uporaba podzemnih voda neophodni su za opstanak ljudske vrste suočene s intenzivnim rastom i klimatskim promjenama.

Što voda znači za čovjeka? Život. Voda je nezamjenjiv prirodni resurs neophodan za održavanje života na Zemlji te važan čimbenik društvenog i gospodarskog razvoja. Ona zauzima više od dvije trećine Zemljine površine. Procjenjuje se da je samo 1 % slatke vode od ukupne količine vode na Zemlji moguće upotrijebiti za sve potrebe čovječanstva. Potražnja za vodom sve je veća zbog ekonomskog razvoja i rasta globalne populacije te je sve veće iskorištavanje ovog vrijednog prirodnog resursa čiju nestabilnost pospješuju i sve veće klimatske promjene koje pridonose zagađenju.

Zagađenje izravno utječe i na podzemne vode. Podzemne vode skriveni su resurs čovjekove budućnosti o kojima javnost vrlo malo zna.

„Krško područje koje je fenomen naših krajeva obiluje podzemnim vodama koje napajaju naše najveće dalmatinske rijeke: Krku, Zrmanju, Cetinu i Neretvu. Krške rijeke u Hrvatskoj jedinstvene su u svijetu. Povezuju bogat život u podzemlju s bujnim životom na površini. Predstavljaju oaze života u surovom kršu i središte su bioraznolikosti među kojima se nalaze i brojni endemi. Zato je naša zadaća očuvati ovo obilje koje nam je priroda podarila“, istaknula je Anita Aužina, predsjednica Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski“ Šibensko-kninske županije.

Jadransko more, otoci i priobalje područja su najvrjednijih, ali i najosjetljivijih prirodnih sustava Republike Hrvatske. U cilju njihova očuvanja potrebno je provoditi mjere zaštite morskog okoliša i obalnog područja, održivo upravljati resursima te smanjiti bilo kakve štetne utjecaje.Podzemne vode izuzetno su osjetljive na sve promjene u okolišu, stoga je posebno važno zbrinjavanje otpadnih voda, korištenje prirodnih zaštitnih sredstava u poljoprivredi, filtriranje industrijskih otpadnih voda, razvrstavanje otpada u cilju zaštite ekosustava i smanjenje posljedica klimatskih promjena.

Svjetski dan voda obilježava se 22. ožujka i usmjeren je na važnost vode i podizanje svijesti o 2,2 milijarde ljudi koji nemaju pristup sigurnoj vodi, ne samo zbog prekomjerna korištenja i neodgovarajućeg upravljanja njima, nego i zbog zagađenja okoliša. Ideja za ovaj dan nastala je 1992. godine u Rio de Janeiru na prijedlog UN-ove konferencije o okolišu i razvoju. Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila je rezoluciju te je već iduće godine obilježen prvi Svjetski dan voda.

Vodama se upravlja prema načelu jedinstva vodnog sustava i načelu održivog razvoja kojim se zadovoljavaju trenutne potrebe koje ne ugrožavaju pravo i mogućnost budućih generacija. Način na koji vrednujemo vodu određuje način na koji njome gospodarimo i dijelimo je. Voda ima nemjerljivu i složenu vrijednost. Ako previdimo te vrijednosti, postoji opasnost da ćemo loše gospodariti tim ograničenim, nezamjenjivim resursom.

djelomob1.jpg