Ožujak 25, 2022 1825

Cijene pšenice i energenata su na rekordnim razinama: Očekuje se veće poskupljenje kruha

Cijene pšenice i energenata su na rekordnim razinama: Očekuje se veće poskupljenje kruha Pixabay/Ilustracija
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

CIJENA pšenice u zadnje dvije godine narasla je dvostruko i može se očekivati veliko poskupljenje kruha, kako u Hrvatskoj, tako i u Europi. - piše portal INDEX.HR

Više oko poskupljenja i stanju na tržištu objasnila nam je direktorica Žitozajednice Nada Barišić, koja je kazala da je poskupljenje pekarskih proizvoda ono što se zapravo događa unazad jednog perioda, kako na domaćem, tako i na stranom tržištu. 

"Zbog toga dolazi do povećanja cijena pšenice na svim burzama. Nestabilnost je bila uzrokovana covid-krizom, a kasnije se očekivala stabilizacija. Do nje nije došlo, a izbijanjem rata u Ukrajini svjetske burze su probile sve rekorde", govori Barišić.

Cijene su nezapamćene

"Cijena se sad kreće od oko 400 eura po toni. To je nezapamćeno i iznosi 100 posto više nego prije. Sve to uzrokuje poskupljenje cijene brašna, a tako raste i cijena pekarskih proizvoda. Uz to imamo i element porasta cijene energenata. Poskupljenje je neminovno", rekla je.

Češko udruženje pekara objavilo je podatak da će njihov kruh dosegnuti cijenu od 18.50 kuna. Pitali smo Barišić je li takvo poskupljenje moguće i u Hrvatskoj.

"Sve je vrlo neizvjesno, prognoze su nezahvalne. Kruh će poskupljivati, na rekordnim razinama su cijene pšenice, kao i cijene energenata. Ali prognoze je nezahvalno davati. Ako se situacija smiri u Ukrajini, onda će se situacija stabilizirati", navodi.

"Cijene se inače kreću u velikom rasponu, od regije do regije su različite. Teško mi je dati neku univerzalnu cijenu, ali poskupljenje se uz trenutno stanje na tržištu može očekivati", rekla je za Index direktorica Žitozajednice Nada Barišić. 

djelomob1.jpg