Ožujak 26, 2022 4073

U Vodicama obilježen Dan narcisa, prevencija i edukacija najbolje su oružje u borbi protiv raka dojke

Ocjeni sadržaj
(7 glasova)

Zajednica žena Katarina Zrinski Šibensko-kninske županije tradicionalno je obilježila Dan narcisa, spoj humanitarne akcije i javnozdravstvene kampanje s ciljem podizanja svijesti o važnosti ranog otkrivanja raka dojke. Dijelili su se edukativni materijali i prodavali narcisi, slikovnice i ručno oslikane platnene torbe po simboličnim cijenama, a sva prikupljena sredstva uplatit će se županijskoj Ligi protiv raka.

- Ova akcija danas se provodi diljem Hrvatske, a organizira se radi senzibiliziranja javnosti, u prvom redu žena. Ukazuje se na važnost preventivnih pregleda dojki u svrhu ranog otkrivanja raka dojke i posljedično, smanjenje smrtnosti. U Hrvatskoj svake godine od raka dojke oboli oko 2600 žena, a više od tisuću ih umre. Također, kroz simboliku ovog cvijeta budi se nova nada za ozdravljenje – kazala je Giordana Radin-Mačukat, predsjednica GO Zajednice žena HDZ-a 'Katarine Zrinski' Grada Vodica.

Prikupljeno je 2885,00 kuna koje će biti uplaćene na račun županijske Lige protiv raka. Uz brojne sugrađane, akciju su podržale i Mažoretkinje Grada Vodica, saborska zastupnica Branka Juričev – Martinčev i gradonačelnik Grada Vodica Ante Cukrov. 

- Uvijek rado podržavam ovakve akcije. Ovaj dan važan je podsjetnik svim ženama da razmisle o svom zdravlju i učine nešto za njega. Svake godine mnogo je novooboljelih žena od karcinoma dojke, a redoviti liječnički i mamografski pregledi mogu spasiti život – kazala je saborska zastupnica Branka Juričev – Martinčev.

Gradonačelnik Ante Cukrov kazao je da su ove akcije iznimno važne jer je svijest o ovoj bolesti iz godine u godinu sve jača.

- Ako usporedimo današnju svijest o važnosti ranog otkrivanja bolesti s onom od prije 20 godina, vidimo da je napravljeno puno i tako treba nastaviti. Zdravlje je najveće bogatstvo svake osobe, a edukacija, prevencija i rano otkrivanje najbolje su oružje u borbi protiv raka. Drago mi je što su naši sugrađani još jednom podržali ovu akciju – kazao je gradonačelnik Ante Cukrov.

Županijska liga protiv raka kojoj će biti uplaćen danas prikupljeni novac djeluje već 54 godine. Njeni članovi su volonteri koji uz svoj posao u slobodno vrijeme pomažu u radu. Bez njihovog entuzijazma, upornosti, rada i ljubavi danas ne bi imali ovakvu Ligu, a posebno treba spomenuti osobe koje su izliječen od raka ili su u fazi oporavka, koje unatoč svojim problemima nađu snage i volje da svoje iskustvo prenesu onima kojima treba.

Sav novac prikupljen članarinama ili pri akcijama ulaže se u nabavu reagensa za tumorske markere, za pomoć onkolongiji, za štampanje knjižica za limfnu drenažu i promidžbenog materijala. Nažalost, pandemija SARS Covida-19 zaustavila je većinu njihovih akcija, ali ne i njihov rad. Kako rade s rizičnom skupinom bolesnika, ne smiju ih dodatno ugroziti. Iako se trude, ne mogu sami, a za ostvarivanje planiranih projekata trebaju našu pomoć.

Ukoliko želite možete postati njihov član uz dobivanje članske iskaznice. Za pojedince godišnjom članarinom od 20 kuna, za udruge i firme godišnjom članarinom od 400 kuna ili jednokratnom uplatom po želji i vlastitim mogućnostima te aktivnim sudjelovanjem u akcijama.

Akcija će se održati i u nedjelju.

IBAN Lige protiv raka Šibensko-kninske županije:
HR 3723900011199008542

Poslijednja izmjena dana Subota, 26 Ožujak 2022 15:16
djelomob1.jpg