Travanj 07, 2022 3176

Gajeta Mila iz Prvić Šepurine jutros je otputovala u Francusku povodom festivala Escale a Sete

Ocjeni sadržaj
(3 glasova)

Gajeta Mila iz Prvić Šepurine jutros je sa svojom posadom otputovala u Marseillan, povodom francuskog festivala Escale a Sete, najznačajnijeg i najvećeg festivala pomorske baštine na Mediteranu. Riječ je o festivalu u gradu Sèteu na jugu Francuske, koji se održava od 12. do 18. travnja, a koji objedinjuje turizam, pomorstvo, brodogradnju, ribarstvo te tradicionalnu gastronomiju i enologiju.

U sedam festivalskih dana predstavit će se udruge za promicanje hrvatske maritimne baštine – Cronaves iz Splita kao organizator i koordinator, Palagruza iz Komiže koja će izložiti komišku sandulu Molo Palagruza i komišku gundulu te Udruga Grad Vodice s gajetom Mila.

Grad Vodice sufinancirao je odlazak gajete s otoka Prvića na festival Escale a Sete sa iznosom od 22.500 kuna. Njena posada jutros ju je kopnenim putem dovezla u Sète gdje će uz Milu stajati najveći svjetski i europski jedrenjaci. Sajam je odlična prilika za promociju hrvatske turističke i nautičke ponude te broji preko 100.000 posjetitelja u jednom danu. Hrvatska sudjeluje pod motom Hrvatsko more i drveni brodovi.

- Gajeta Mila je vlasništvu obitelji Antić iz Prvić Šepurine punih 54 godine. Izrađena je 1968. godine u Lovranu (Istra) i raritet je u dalmatinskim krajevima. Izradio ju je kalafat Ivan Gašparinić, tradicijski majstor brodogradnje u drvu. Duga je 6 metara, a široka 2,10 metara Ovaj tip brodice poznat je i po nazivu gajeta lovranka i razvila se iz korčulanske brodograđevne tradicije, koju je u Lovran prenio Nino Gašparinić, koji je 1950. godine uočio gradnju drvenog broda u Korčuli. Vrativši se u Lovran, zadržao je temelje korčulanske tehnologije gradnje drvenog broda, prilagodivši ih lokalnim uvjetima i novoj ulozi – prenosimo iz prospekta Hrvatsko more i drveni brodovi.

Gajeta Mila ima kraći jarbol, pokreće se latinskim jedrom, veslima i ugrađenim motorom. Namijenjena je za svakodnevne životne potrebe, regate, obiteljskom krstarenju, prijevozu lakšeg tereta i sportskom ribolovu.

2008. godine prvi put sudjeluje u tradicionalnim regatama s latinskim jedrom (Burtiž, Prvić Šepurine) i od te godine redovno sudjeluje u svim regatama šibenskog kraja: Burtiž - Prve Šepurine; Krapanjsko idro - Krapanj; Lantina – Jezera; Latinskim idrun na kureja – Zlarin; Latinsko idro – Murter; Regata za dušu i tilo – Betina.

2017. i 2019. godine sudjeluje i na međunarodnom festivalu mora i mornara Dani u Vali, u Starom Gradu na Hvaru.

Na ovogodišnjem festivalu Escale a Sete posadu gajete Mila čine Boris Antić, Zoran Franić, Goran Franić i Albert Jean J Zucrov. - stoji u prospektu  Hrvatsko more i drveni brodovi.djelomob1.jpg