Svibanj 06, 2022 2117

Trećina domaćih i divljih svinja zaražena hepatitisom E, svinjetinu dobro termički obradite prije konzumacije

Trećina domaćih i divljih svinja zaražena hepatitisom E, svinjetinu dobro termički obradite prije konzumacije Pixabay/Ilustracija
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Gotovo trećina domaćih i divljih svinja u Hrvatskoj prokužena je hepatitisom E, na ljude se taj virus koji uzrokuje upalu jetre, najčešće prenosi konzumacijom zaražene hrane pa zato liječnici i veterinari građanima savjetuju da svinjetinu dobro termički obrade.

"Radi suzbijanja hepatitisa E svinjetinu je nužno dobro termički obraditi", poručili su liječnici i veterinari u petak na konferenciji za novinare u Hrvatskom veterinarskom institutu. Na početku sezone roštiljanja građane podsjećaju da meso trebaju dobro ispeći.

Virus hepatitisa E (HEV) je vrlo otporan virus koji se treba inaktivirati. Meso se treba peći najmanje 30 minuta na 70 stupnjeva. Nakon pečenja na mesu ne smije biti vidljivih tragova krvi i sukrvice.

Svjetska zdravstvena organizacija godišnje bilježi oko 20 milijuna infekcija hepatitisom E. Posljednjih desetljeća raste broj zaraženih u Europi.

"Hepatitis E u Hrvatskoj često prolazi neprepoznato i nedijagnosticirano jer je ovdje načelno blaga bolest koja ne zahtijeva posebnu terapiju, a treba ga uvrstiti u diferencijalnu dijagnozu kada se radi o oštećenju jetre.

Poseban oprez potreban je za imunosuprimirane bolesnike, kod kojih hepatitis E može uzrokovati kroničnu bolest", istaknula je pročelnica Odjela za virusologiju Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Oktavija Đaković Rode.

 

Izvor: Dnevnik.hr

djelomob1.jpg