Svibanj 13, 2022 2170

Dubrovnik DNK analizom odlučio stati na kraj neodgovornim vlasnicima pasa!

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Sve je više nemarnih vlasnika kućnih ljubimaca koji ne čiste izmet s javnih površina za svojim psima. Kako bi stao na kraj tom problemu Grad Dubrovnik ići će pravcem uspostave baze psećeg DNK kako bi se na taj način otkrilo i kaznilo neodgovorne vlasnike kućnih ljubimaca, javlja Dubrovački vjesnik.

Ideja detektiranja prekršitelja komunalnog reda preko psećeg DNK nije novost i sve je češća primjerice po Španjolskoj, pa je u Mislati, gradu veličine Dubrovnika, vrlo brzo broj nemarnih vlasnika pao za 90 posto. DNK testiranje pasa bilo je besplatno, a vlasnicima koji su ignorirali poziv prijetila je kazna od 300 eura. Prema javno dostupnim podacima, cijena testiranja u Hrvatskoj nije mala, oko 200 kuna za uzimanje, pripremu i slanje uzorka te 160 za analizu.

USPOSTAVLJANJE BAZE PSEĆEG DNK NIJE JEFTINO

Uspostava baze psećeg DNK nije jeftina, upozorava dubrovački veterinar Branko Širok. Tko bi to platio? Kazne su uvijek bile učinkovito sredstvo borbe protiv nereda, pa bi se značajnija akcija komunalnih redara u kažnjavanju neodgovornih vlasnika kućnih ljubicama vrlo brzo pročula, a mnogi bi dobro promislili hoće li prijeći prag sa svojim psom bez vrećice za izmet, kaže doktor veterine.

- Danas je svaki pas čipiran, a komunalni redari, kao i radnici na odlagalištu Grabovica imaju čitače s kojima se lako dođe do vlasnika. Nedavno je pas na Petki iskopao leš drugog psa, a zahvaljujući čipu, vlasnik je vrlo brzo pronađen – kaže dr.vet.med. Širok.

Spomenimo 2017. godine vijećnik Krešimir Boršić predložio je tadašnjem Gradskom vijeću da na kraj neodgovornim vlasnicima pasa stanu DNK analizom

- S jedne strane ulažu se veliki milijuni u uređenje plaža sve na zadovoljstvo nas građana i naših gostiju, a s druge strane imamo problem sa neodgovornim vlasnicima kućnih ljubimaca već dugi niz godina koji taj izmet ostavljalju po plažama i javnim površinama iako u Odluci o držanju i postupanju sa psima je određeno da taj izmet moraju počistiti – rekao je tada vijećnik Krešimir Boršić

djelomob1.jpg