Kolovoz 16, 2022 1146

Proslavljen blagdan Velike Gospe u Stankovcima

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

U Stankovcima je svečano proslavljena zaštitnica župe Blažena Djevica Marija na nebo Uznesena, Velika Gospa. Svečano misno slavlje u nazočnosti brojnih mještana i hodočasnika iz drugih župa, predvodio je fra Božo Mandarić. U koncelebraciji su sudjelovali domaći župnik fra Dujo Jukić i fra Božo Duvnjak.

Slavlje je započelo svečanom procesijom u kojoj su vjernici nosili kip Velike Gospe.

Pjevanje na središnjem slavlju animirao je veliki mješoviti župni zbor, koji su predivno pjevali pučku misu na starodrevni način, pod ravnanjem časne sestre Ljiljane Radaš.

-Blažena Djevica Marija postala je zagovornica, odvjetnica, posrednica između neba i zemlje. Pitam vas kako je moguće da se mi Hrvati dičimo kao najveći kršćani i najveći Marijini štovatelji , ali smo prvi u psovanju božjeg imena, Gospe i krvi Isusove ?. To je trenutno stanje duha našeg naroda , pokazatelj da živimo u velikoj tami i grijehu. Gospa je bila ona koja je primila Boga , božju riječ i živjela po duhu božjem.
Nek nam i ovogodišnja svečana proslava Marijina Uznesenja u nebo, donese svima obraćenje , obilje božjeg blagoslova i da ne živimo poganski - rekao je u nadahnutoj propovijedi fra Božo Mandarić.

Župna crkva Uznesenja Marijina u Stankovcima izgrađena je uz pomoć Zakladnog fonda 1885.g. na mjestu stare koja je porušena. Crkva je posvećena 1906.g. Danas župu čine sela: Stankovci, Budak ,Crljenik, Velim, Bila Vlaka i Putičanje.

Rizk Casino Bonus

Na kraju misnog slavlja župnik fra Dujo Jukić zahvalio se fra Boži Mandariću na predivnoj propovijedi ,braći svećenicima i svim nazočnim vjernicima što su uveličali veliko slavlje svetkovine Velike Gospe . Nakon misnog slavlja, cijeli vjernički puk iz duše je zapjevao himnu svoj zaštitnici “ Zdravo Djevo kraljice Hrvata “ , a slavlje se nastavilo uz obiteljski blagdanski stol.

Tekst i foto : Marko Ledenko-Mane

 

djelomob1.jpg