Rujan 16, 2022 2940

Srce je bilo jače od čelika: U Vodicama obilježena 31. obljetnica Spomendana Rujanskog rata

Ocjeni sadržaj
(7 glasova)

Ove godine obilježava se 31. godišnjica Spomendana rujanskog rata kada je u rujnu mjesecu 1991. godine tzv. Jugoslavenska narodna armija potpomognuta domaćim Srbima napala šire područje Grada Vodica i Šibenika s namjerom da ih zauzme i tako Hrvatsku podijeli na dva dijela. Mnogo nadmoćnijem oklopljenom neprijatelju suprotstavili su se slabo naoružani hrabri branitelji. Srcem kontra čelika. Nakon teških borbi neprijatelj se povukao i Vodice i Šibenik su obranjeni. Srce je bilo jače od čelika.

U srcu su ostali duboki ožiljci, sjećanja i boli na one koji su svoj život utkali u stvaranje Hrvatske države. Obilježavanjem Spomendana rujanskog rata želi se sačuvati od zaborava dane ponosa i slave, a posvećeno je onima koji s nama ne mogu proslaviti blagdan slobode, iako su joj darovali svoje živote. Njihova hrabrost i žrtva neka bude pouka i nadahnuće svim budućim hrvatskim naraštajima.

Obilježavanje Spomendana rujanskog rata započelo je danas na Trgu hrvatskih mučenika u 16.00 sati kada je startala rekreativna biciklistička vožnja „Srcem protiv čelika“ u organizaciji BBK „Orlov krug“.

Od 18.15 krenuo je mimohod hrvatskih branitelja od stare škole do Trga hrvatskih mučenika na kojem se u 18.30 održati prigodni program uz polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata uz sudjelovanje Vodičke glazbe, Vodičkih mažoretkinja, Klape Bunari i Kulturne udruge Vodičke perlice.

Rizk Casino Bonus

Svijeće i vijence položili su Udruge branitelja koje su se prije 31 godinu suprotstavili mnogo nadmoćnijem neprijatelju i obranili svoj grad i šire gradsko područje, članovi lovačkog društva ,,Sokol“ iz Vodica koji su bili među prvima koji su uspostavili obranu grada, straže i izviđanja pripremajući se za nadolazeća ratna zbivanja, članovi Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata iz Pakoštana koji su nam tih rujanskih dana pritekli u pomoć.

Također vijence i svijeće položili su

- izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja gospodina Tome Medveda, gospodin Ivica Požar Perković;
- župan Šibensko - kninske županije gospodin Marko Jelić i dožupanica Iris Ukić Kotarac
- gradonačelnik Grada Vodica Ante Cukrov te predsjednik gradskog vijeća Grada Vodica Marko Mačukat
- izaslanik načelnika Policijske uprave Šibensko- kninske i sve ostale predstavnikici civilnih udruga te političkih stranaka.

Program se nastavlja prikazivanjem filma Šime Strikomana „Vodice, Šibenik 91/92“ na Trgu hrvatskih mučenika, a u 20.00 sati koncert Ansambla Bonaca.Donosimo također dio govora voditelja programa Luke Lipića (nakon fotogalerije)

Iako je prošla već 31 godina još se dobro sjećamo rujanskog rata kada je u rujnu mjesecu 1991. godine na početku velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku tzv. Jugoslavenska narodna armija potpomognuta domaćim pobunjenim Srbima i četnicima napala šire područje Grada Vodica i Šibenika s namjerom da ih zauzme i tako Hrvatsku podijeli na dva dijela. Mnogo nadmoćnijem oklopljenom neprijatelju suprotstavili su se slabo naoružani hrabri hrvatski branitelji. Srcem kontra čelika. Nakon teških borbi neprijatelj se povukao i Vodice i Šibenik su obranjeni. Srce je bilo jače od čelika.

U srcu su ostali duboki ožiljci, sjećanja i boli na one koji su svoj život utkali u stvaranje Hrvatske države. Sjećamo se svih onih što su pali i život predali, mladosti pokošene, krvi prolivene.

Da bismo bez mržnje i gorčine mogli se prisjećati prošlosti vlastitog naroda potrebno je zadovoljiti pravdu i vratiti dostojanstvo i ponos Domovini. Inače će i dalje mnoge majke ostati neobrisanih suza za svojim najmilijima, mnoge neće imati gdje ni svijeću zapaliti. Potrebno je stvoriti uvjete da Hrvat napokon s optimizmom i ponosom prione u čitanje i proučavanje povijesti, a posebno istine o Domovinskom ratu u kojem je rođena ova naša napaćena Hrvatska jer narod koji ne zna svoju prošlost, slijep ide u budućnost.

Domovinski rat neispričana je priča o kojoj se zna sve i ništa. Pravu i jedinu istinu znaju samo hrvatski branitelji, te kako godine teku, slike iz Domovinskog rata sve su bljeđe.

Međutim, istina o tom vremenu ne može i nesmije biti prešućena, jer prešuti li se istina u ime lažnog mira i suživota, koji tad zapravo i ne postoje, nego se samo zavaravamo da postoje, povijest će se ponoviti.

Sjetimo se samo srbijanskih mitinga krajem 80-ih godina prošlog stoljeća koji su bili uvertira u „balvan revoluciju" i krvavi rat. Većina Srba je prihvatila velikosrpsku imperijalističku politiku i sudjelovala u pobuni protiv legalno izabranih hrvatskih vlasti. Svrha je tih mitinga bila da Srbi, koristeći se prijetnjom ratom i oružjem, pokažu da su navodno ugrožen narod.
Fama o posvemašnjoj srpskoj "ugroženosti" perfidija je kojoj nema ravne - krinka iza koje se već više od stotinu godina na prostorima jugoistočne Europe provode srpski osvajački planovi: ognjem i mačem i pokušajima istrebljenja svega što nije srpsko.

U stalnim sukobima s Kosovom, zatezanjem odnosa u BiH, specijalnim ratom što ga Beograd vodi protiv Crne Gore uz stalnu i agresivnu propagandnu kampanju čija je meta Republika Hrvatska - uz huškačke izjave najviših dužnosnika iz srbijanske ratne garniture ogleda se aktualna politika tzv. “srpskoga sveta”, koja je već sad stvorila atmosferu s početka agresije na Republiku Hrvatsku devedesetih godina.

Srbijansko negiranje postojanja hrvatskog jezika, svojatanje stare hrvatske književnosti, iznošenje laži o događanjima u II. Svjetskom ratu, a nastavno na to i Domovinskom ratu, podizanje optužnica protiv hrvatskih časnika,... i mogli bi tako nabrajati unedogled. Sve je to dio kontinuirane velikosrpske politike ocrnjivanja, ozloglašavanja, dehumaniziran] a Hrvatskog naroda, Hrvatske pobjedničke vojske s ciljem stvaranja lažne, iskrivljene i neutemeljene krivnje za osvajačke ratove koje je vodila velikosrpska politika na ovim prostorima.

U aktualnom projektu „srpskog sveta“, koji je ništa drugo nego prigodno redizajnirani program Velike Srbije, jednu od stožernih uloga iznova ima Srpska pravoslavna crkva koja hineći mirotvorstvo, predstavlja plašt za provedbu tog popravnog velikosrpskog plana.

Ima i onih koji misle kako je suvišno, pa čak i gubitak vremena promatrati ono što se u Srbiji događa i ozbiljno shvaćati njihove prijetnje. Povijest nas, međutim, poziva na oprez jer smo već bili svjedoci sličnih pojava i procesa za koje smo mislili da nas se ne tiču i smatrali ih benignima, a znamo kako je završilo. Ne uzeti sve to skupa u obzir, a pogotovo iskustvo koje s njima imamo iz 90-ih godina prošlog stoljeća bilo bi nerazumno i neodgovorno.

Obilježavanjem Spomendana rujanskog rata želi se sačuvati od zaborava dane ponosa i slave, a posvećeno je onima koji s nama ne mogu proslaviti blagdan slobode, iako su joj darovali svoje živote.

djelomob1.jpg