Rujan 22, 2022 801

Održana središnja svečanost obilježavanja Spomendana rujanskog rata i proslavljen Dan hrvatskih branitelja šibensko-kninske županije

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

U Šibeniku je danas održana središnja svečanost 31. obljetnice i Spomendana Rujanskog rata te je proslavljen Dan hrvatskih branitelja Šibensko-kninske županije. Ovom prigodom položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod središnjeg križa na gradskom groblju Kvanj u znak sjećanja na sve stradale hrvatske branitelje.

Osim predstavnika obitelji poginulih hrvatskih branitelja i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, vijence su položili: izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske brigadni general Dražen Ressler; izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora, gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić; izaslanik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske, državni tajnik u Ministarstvu branitelja Špiro Janović; izaslanik ministra obrane Ivica Ušljebrka, posebni savjetnik ministra obrane; izaslanstvo Šibensko-kninske županije na čelu sa županom dr. sc. Markom Jelićem; izaslanstva vojske, policije i HRM-a; izaslanstvo Grada Šibenika te izaslanstva političkih stranaka.

Komemoracija je, uz prigodni program, održana kod Spomenika smrtno stradalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata na Baldekinu, gdje su pročitana imena poginulih, nestalih i preminulih hrvatskih branitelja.

Molitvu odrješenja za hrvatske vitezove koji su za Domovinu položili život predvodio je don Darko Poljak.

Po završetku komemoracije, predvođen Šibenskom narodnom glazbom i Šibenskom gradskom stražom, ulicama grada prema šibenskoj rivi započeo je mimohod branitelja, te je na Trgu Pavla Šubića I., ispred zgrade Županije, održan prigodni kulturno-zabavni program proslave Dana hrvatskih branitelja Šibensko-kninske županije.

„Rujanski ratni podvig bio je prekretnica Domovinskog rata i njime su stvoreni uvjeti za konačno oslobođenje naše zemlje. Oslobođenjem šibenskog mosta i odbacivanjem agresorske JNA, hrvatski branitelji osujetili su plan agresora da Republiku Hrvatsku podijeli na dva dijela. Naši branitelji naši su najveći heroji i ne smijemo dopustiti da javnost ikada zaboravi da njima dugujemo slobodu koju uživamo i sve što danas imamo. Upravo zato, smatrala sam da je najmanje što možemo učiniti, jedan dan u godini odrediti kao njihov dan. Tako danas prvi put slavimo Dan hrvatskih branitelja Šibensko-kninske županije. Zahvaljujem županu dr. sc. Marku Jeliću, vijećnicima Županijske skupštine te svima koji su podržali moju inicijativu i prijedlog braniteljskih udruga da 22. rujna odsad svake godine slavimo kao Dan hrvatskih branitelja Šibensko-kninske županije. Zahvaljujem i ovdašnjim vinarima, školjkarima, Cehu ugostitelja i turističkih djelatnika, Gradu Šibeniku, njegovim ustanovama, našim turističkim zajednicama i svima koji su dali svoj doprinos u organizaciji ove proslave.“, kazala je zamjenica župana Šibensko-kninske županije Iris Ukić Kotarac te svim sudionicima veličanstvene pobjede nad velikosrpskom agresijom uputila čestitke.

Sudionici današnje proslave tako su danas mogli uživati u selekciji vina koja su za ovu proslavu donirali ponajbolji županijski vinari, kao i dagnjama koje su donirali naši školjkari. Za proslavu Dana hrvatskih branitelja besplatno su ih pripremili ugostitelji Šibensko-kninske županije.

Osim toga, na Trgu Pavla Šubića I. izloženi su legendarni topovi sa Žirja koji su posebno za ovu priliku dopremljeni u Šibenik te je postavljen dio izložbe Prva hrvatska otočna topnička bitnica Ruža hrvatska Žirje.

Središnjom svečanošću obilježavanja Spomendana Rujanskog rata završio je dvanaestodnevni program obilježavanja, na svim mjestima na kojima su se vodile najveće i najteže bitke.

Šibensko-kninska županija svake je godine koordinator programa obilježavanja nastalog u suradnji s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata te gradovima Šibenikom, Vodicama, Skradinom i Drnišom te općinama Unešić i Rogoznica.

Inače, prije 31 godinu, 22. rujna 1991., točno u podne Radio Šibenik je izvijestio kako je oslobođen Šibenski most. Sutradan, 23. rujna 1991. godine u 11 sati i 27 minuta označen je prestanak zračne opasnosti.

Obilježavajući dane ponosa i slave, posebnu zahvalnost iskazujemo hrvatskim braniteljima koji su u temelje samostalne, suverene i neovisne Republike Hrvatske ugradili svoje živote.

Neka im je vječna slava i hvala!

Poslijednja izmjena dana Petak, 23 Rujan 2022 00:01