Rujan 30, 2022 933

U Vukšiću proslavljena svetkovina sv.Mihovila

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Tekst i foto : Marko Ledenko - Mane

U župnoj crkvi sv. Mihovila u Vukšiću, 29. rujna svečano je proslavljena svetkovina sv. Mihovila, nebeskog zaštitnika Vukšića . Svečano misno slavlje u nazočnosti brojnih župljana i hodočasnika iz drugih okolnih mjesta , predvodio je fra Ante Jurić Talaja , svećenik u svetištu Gospe od Zdravlja u Splitu , u koncelebraciji s domaćim župnikom fra Božom Mandarićem i „ vukšićkim sinom „ fra Branimirom Šegotom.

Misno slavlje uljepšao je mješoviti crkveni zbor s poznatim pučkim tradicionalnim pjevanjem čuvene „ vukšićke mise „ .

-Draga braćo i sestre , ako nam je stalo do našeg spasitelja Isusa Krista, do sreće u našim obiteljima, blagostanja u našem narodu i našoj domovini, onda trebamo živjeti prema zapovijedima Isusa Krista. Daj nam Gospodine da ostanemo vjerni tebi, svome narodu, uz pomoć Isusa Krista i svetog Mihovila. Molimo da nas uvijek prati obilna božja pomoć i zagovor našeg vođe sv.Mihovila. Sv. Mihovil neka bude naš zaštitnik, naših obitelji, jer molimo Anđele božje , borče sv.Mihovile, siđi s visokog neba, sakri Sotonu , smiri sve ratove, očuvaj nam mir u našim srcima i čuvaj nam obitelji . Amen !, kazao je u nadahnutoj propovijedi fra Ante Jurić Talaja

Srpski teroristi 27. rujna 1991., dva dana prije blagdana sv. Mihovila, okupirali su Vukšić, zapalili župnu crkvu sv. Mihovila, minirali dvije mjesne crkve sv.Kate . Sve bi se nekako lakše preboljelo , da tijekom okupacije Vukšića, nisu mučki ubili devet nevinih civila i to mahom starije dobi. Oni nisu imali moć braniti se, a htjeli su samo ostati tu na svom mjestu, u svojoj domovini, na svom kućnom pragu.
Crkva sv. Mihovila obnovljena je 1996. g., a 2008. g. dobila je nova zvona. Prošlo je trideset i jednu godinu, od dana koji će zauvijek ostati urezan u sjećanje Vukšićana, od dana kada su se nakon godina progonstva vratili u svoje pusto i razrušeno selo. U sklopu župne crkve sv. Mihovila , pored katoličkog groblja , nalazi se groblje mještana Provića i Vukšića pravoslavne vjeroispovijesti. Zvona crkve sv.Mihovila zvonila su na pravoslavnim sprovodima , ali srpski zlikovci nisu imali milosti , kada su spalili crkvu sv.Mihovila i odnijeli zvona , koja do danas nisu pronađena. Ruka pravde do danas nije sustigla i kaznila zločince , a mještani iskreno vjeruju jedino u Božju pravdu. Fra Božo Mandarić zahvalio je fra Anti Juriću Talaji na predivnoj propovijedi, kao i svim nazočnim vjernicima , koji su uveličali slavlje svetkovine sv. Mihovila.

Nakon misnog slavlja vjernici su položili cvijeće i zapalili svijeće na grobovima svojih pokojnika. Vukšićani su kao pravi domaćini , zajedno sa svojim gostima uz bogat obiteljski blagdanski stol , nastavili slavlje „Mijelje " (sv. Mihovila") . Poznata muška pjevačka skupina Vukšićki bećari u domaćem caffe baru Čevulja , uz pomoć mladih Vukšićana s pjesmom su do ranih jutarnjih sati slavili svog nebeskog zaštitnika sv.Mihovila.

 

djelomob1.jpg