Siječanj 20, 2023 3216

Knjiga koja zavrjeđuje biti u svakom vodičkom domu: U Kulturnom centru predstavljen Zbornik radova sa znanstvenog skupa Vodice kroz povijest

Ocjeni sadržaj
(7 glasova)

U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Vodice u Kulturnom centru večeras je predstavljen Zbornik radova sa znanstvenog skupa Vodice kroz povijest, koji se u svibnju 2019. održavao u Kulturnom centru.

Pored autora znanstvenih radova kao i recenzenti kojima nije bilo teško doći na večerašnje predstavljanje Zbornika sa svojih udaljenih adresa na predstavljanje Zbornika došli su saborska zastupnica Branka Juričev Martinčev , gradonačelnik Vodica Ante Cukrov, šibenski biskup mons. Tomislav Rogić, biskup u miru mons. Ante Ivas, vodički župnik don Franjo Glasnović, predsjednik Gradskog vijeća Grada Vodica Marko Mačukat, Tončika Cukrov viša kustosica Muzejskog dokumentacijskog centra u Zagrebu te ravnatelj Muzeja grada Šibenika Željko Krnčević i kustosi šibenskog muzeja.

Nakon uvodnog govora ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta Gordane Birin, sudionike je pozdravio gradonačelnik Ante Cukrov, a zatim su knjigu predstavili urednik zbornika dr.sc. Mario Jareb te recenzenti koji su procijenili i vrednovali rezultate objavljenih radova dr. sc. Marica Karakaš Obradov i dr. sc. Hrvoje Čapo.

Spomenimo, znanstveni skup VODICE KROZ POVIJEST održao se u Kulturnom centru Vodice početkom svibnja 2019. godine, a organiziran je u suradnji Pučkog otvorenog učilišta Vodice, Grada Vodica, Hrvatskog instituta za povijest i Muzeja grada Šibenika. U dva programski bogata dana održano je 21 predavanje, a svako je od njih na svoj osobit način zrcalio fragmente vodičke prošlosti.

Bio je to važan skup za Vodice, jer se o vodičkoj povijesti malo pisalo, Vodice su se, naime, spominjale tek usputno unutar konteksta većih gradova, Šibenika i Zadra.

Sudionici su obradili veliki broj raznovrsnih tema obuhvaćajući različita povijesna razdoblja od prapovijesti do Drugog svjetskog rata. Većina tih predavanja pretočena je u rukopise i danas je pred nama Zbornik sa 16 znanstvenih članaka i pet priloga koji, premda nisu pisani kao znanstveni radovi, zbog obilja vrijednih podataka, zaslužuju biti tiskani u ovom izdanju.

Koliko je Zbornik značajan za Vodice, možda najbolje govori činjenica da su čak 12 članaka izvorni znanstveni radovi, što znači da se temelje na istraživanju izvornog gradiva i donose nove, dosad nepoznate spoznaje o našemu gradu.- Upravo stoga nismo ograničili duljinu radova, jer bi bila prava šteta ne objaviti sve istraženo i otkriveno. Tako smo od planiranih 370 na kraju završili s 512 tiskanih stranica, što je uvjetovalo smanjenje planirane naklade, ali, bude li potrebno, već ćemo ove godine tiskati nove primjerke jer ova vrijedna knjiga zaslužuje biti na policama svakog vodičkog doma. Iako je ovaj Zbornik pozamašno izdanje koje doista obiluje dragocjenim novim podacima, njime smo samo zagrebli po još uvijek nedovoljno istraženoj vodičkoj povijesti i ono će biti solidan temelj za nova znanstvena istraživanja. Stoga današnjim predstavljanjem Zbornika ne zaključujemo našu misiju već najavljujemo novi skup i objavljivanje novih spoznaja o vodičkoj kulturnoj, povijesnoj i prirodoslovnoj baštini – rekla je ravnateljica POU Vodice Gordana Birin

- Dakako, da bi namjere i planove mogli provesti u djelo, potrebno je imati financijsku i svaku drugu podršku našeg Grada, stoga hvala našem gradonačelniku na svesrdnom razumijevanju za vodičku kulturu i zdušnoj potpori ovakvim projektima – zaključila je ravnateljica Birin

Posted by Grad Vodice službene stranice on Friday, January 20, 2023

 

Poslijednja izmjena dana Petak, 20 Siječanj 2023 23:28
djelomob1.jpg