Siječanj 27, 2023 1179

Dokumentarni film ''Štafeta smrti'': Priča o herojima iz Vukovara i Bogdanovaca prikazuje se u Stankovcima

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

U stankovačkom Domu kulture 09. veljače od 19 sati bit će prikazan dokumentarni film ''Štafeta smrti''. Uz Općinu Stankovci organizator ovog prikazivanja je "Udruga branitelja 1.A satnije 113. brigade ZNG-a" i gosp. Dražen Orlović.

Peta je godina kako se ova potresna priču o herojima iz Vukovara i Bogdanovaca prikazuje širom Hrvatske, BiH i Europe, a interes za filmom još uvijek nije prestao! Na projekcijama filma biti će prisutan glavni junak stvarnog događaja Ivica Jurčan!

Dokumentarni film ''Štafeta smrti'' u produkciji Laudato TV podsjeća na konkretne događaje iz Domovinskog rata koji su se zbivali od 10. do 22. studenog 1991. u minskom polju nedaleko od Marinaca.

Jedanaest hrvatskih branitelja u nedjelju navečer 10. studenog krenuli su iz okupiranih Bogdanovaca u proboj s civilima. Bili su to Zoran Antunović, Ramo Hrbatović, Tihomir Iveta Piđo, Stjepan Katić, Josip Knežević, Marko Knežević, Žarko Manjkas Crvenkapa, Antun Petričić, Anto Šarić te jedini danas živi Đuro Kovačević i Ivica Jurčan. Oni su i glavni pripovjedači strahota kroz koje su prolazili nakon što je prvi u proboju nedaleko od Marinaca nagazio na minu. Ranjeni i gotovo nepokretni, bez hrane, na velikoj hladnoći, u strahu i neizvjesnosti, provodili su sate u molitvi i održavajući se budnima pričama o prošlosti i dobrim sjećanjima. Bili su i u napasti da se ubiju, a jedina želja bila je "samo da netko naiđe na njih, da ih izvede".

Sedmero ih je umrlo čekajući pomoć, a od preostalih četiri, posljednji Ivica Jurčan bio je pronađen tek nakon 12 dana, te je zarobljen i proveo je 5 mjeseci u srpskim koncentracijskim logorima.

Dvojica su umrla od posljedica ranjavanja u godinama nakon rata.

Redateljica filma je Nada Prkačin.

Ulaz je slobodan, svi ste dobrodošli.

Pozivnica se osim za zainteresirane iz mjesta prikazivanja odnosi i na sve koji do sada nisu vidjeli film, a žive u susjednim mjestima Stankovcima; Primošten, Pakoštane, Pirovac, Vodice, Murter, Zadar, Šibenik, Knin, Kistanje, Obrovac, Novigrad, Karin, Tisno, Biograd.

 

djelomob1.jpg