Veljača 08, 2023 5748

U Vodicama se otvara Reciklažno dvorište za građevinski materijal, prvo u županiji

Ocjeni sadržaj
(8 glasova)

Nedaleko od saniranog deponija Leć uskoro s radom počinje reciklažno dvorište za građevinski otpad. Kako saznajemo Grad Vodice je dobio građevinsku dozvolu, a Reciklažno dvorište je zapravo plod zajedničke suradnje Boška Juričeva vlasnika tvrtke Juričev d.o.o. i Grada Vodica gdje je temeljem zajedničkog Sporazuma Grad Vodice odradio kompletnu dokumentaciju, a daljnje poslovanje odradit tvrtka Juričev d.o.o.

- Nakon pet godina čekanja, konačno je uz pomoć Grada Vodica dobivena Građevinska dozvola, a nakon pravomoćne Uporabne dozvole te Dozvole za djelatnost gospodarenja otpadom moja tvrtka namjerava započeti s radom. Dvorište je veličine cca 25 tisuća kvadratnih, imam sve potrebne strojeve koje će zadovoljavati potrebe Grada Vodica i susjednih mjesta. Bitno je napomenuti kako se otpad reciklira tako da se može dobiti šljunak, blokovi pa čak smo nabavili i stroj topljenje asfalta kako bi se on ponovo mogao upotrebljavati – rekao nam je Boško Juričev – Sudac vlasnik tvrtke Juričev d.o.o.

Inače, otvaranje ovog reciklažnog dvorišta predstavlja prvo cjelovito i konkretno rješenje sukladno važećoj legislativi i EU direktivama o održivom gospodarenju takvim otpadom, odnosno proklamiranoj potrebi da se generirani građevinski otpad prikupi, oporabi, tj. reciklira i ponovo upotrijebi u građevinskoj, komunalnoj i krajobraznoj djelatnosti.

Ovaj projekt je sjajan primjer sinergije između interesa građana, lokalne samouprave te poslovnih subjekta

Uz djelatnost gospodarenja neopasnim građevnim otpadom, koja podrazumijeva prihvat i preuzimanje otpada uz novčanu naknadu (nakon težinske kvantifikacije na kolnoj vagi), reciklažno će dvorište moći davati usluge obrade ili oporabe tuđeg građevnog materijala koji nema status otpada te vršiti prodaju proizvoda i granulata različitih nazivnih frakcija, kao i zasebno usluge vaganja na kolnoj vagi. Ovisno o materijalu iz kojeg se proizvode, finalni će granulati biti kategorizirani u različite frakcije

Površina na kojoj je ustrojeno reciklažno dvorište omogućuje da se u jednom operativnom ciklusu može deponirati--pri prihvatu otpada i izlazu finalnih reciklata—više tisuća m3 različitih materijala.

Ukupan godišnji kapacitet prihvata i oporabe otpada u reciklažnom dvorištu je promjenjiv i direktno ovisi o broju godišnjih ciklusa, što pak ovisi o svekolikoj građevinskoj aktivnosti na našem a i širem području.

Rad reciklažnog dvorišta te plasiranje recikliranih granulata na tržište obuhvatit će ispitivanje i kontrolu kvalitete proizvoda putem ovlaštene institucije i certificiranog laboratorija.U radu reciklažnog dvorišta primjenjuje se integralni sustav upravljanja, kao i izdavanje Izjava o sukladnosti za svaku isporuku proizvoda radi provođenja postupka ukidanja statusa otpada.

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 08 Veljača 2023 13:05
djelomob1.jpg